Bouvignelaan 5, Breda

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur van de buitenplaats wordt bepaald door de omgrachting en het lanenstelsel, die op de kaart van Lips uit 1621 al duidelijk staan aangeven. Het huis ligt in een ruime rechthoekige vijver met ten zuiden daarvan een omgracht voorterrein, waarvan de westgracht in de 19de eeuw is gedempt, en ten oosten een omgracht vierkant terrein met bastionvormige uitstulpingen op de hoeken. Aan drie zijden van het omgrachte kasteelterrein ligt op enige afstand de buitengracht met boomsingels (laanbeplanting); de tussenliggende weilanden zijn thans ingevuld met een 'watertuin' en kassen (noord), een tuinaanleg 'Duitse tuin' (oost) en een gebouwencomplex (zuid). Aan de zuidzijde ligt een dubbele singel alwaar de moestuin/boomgaard was gesitueerd (thans weiland). Voor het huis langs loopt een noord-zuid gerichte laan (Bouvignelaan) en loodrecht op het huis staat een zichtlaan (Bouvignedreef, aanleg 1611-1614), die in het Mastbosch uitmondt. In het verlengde van deze laatste laan ligt voor het poortgebouw een korte oprijlaan met kastanjebomen. In ca. 1913 is tegenover het neerhuis op het voorterrein de zogenoemde Franse tuin aangelegd door de toenmalige eigenaar mr. L. de Bruyn, die zich volgens overlevering liet inspireren door de Franse tuinarchitect André le Notre. De aanleg, die geldt als voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuwse historiserende aanleg, kent een symmetrische opzet met buxus rond bloemperken en vormsnoei van coniferen en ronde taxus. De tuin is in drie compartimenten of tuinkamers opgedeeld: twee aan weerszijden van het laantje met ronde taxus en een verdiept liggend compartiment met een rechthoekige vijverpartij. De compartimenten zijn van elkaar gescheiden middels pergola's (deels met leilinden) en hagen. Binnen de aanleg is een grote collectie tuinsieraden opgesteld (beeldentuin). Een foto uit het begin van de 20ste eeuw toont dat er achter de Franse tuin een grote rechthoekige moestuin lag met kassen. Deze moestuin werd in ca.1920 vervangen door een sieraanleg, de zogenoemde Engelse tuin bestaande uit een gazon met gebogen borders.

Waardering

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot het historische buitenplaatscomplex Bouvigne van algemeen cultuurhistorisch en tuinhistorisch belang:

- vanwege de gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur van gracht- en lanenstelsel;

- vanwege de symmetrisch opgezette aanleg (Franse tuin) als voorbeeld van een 20ste-eeuwse historiserende aanleg;

- als voorbeeld van een beeldentuin;

- vanwege de ensemblewaarde.

529855
Bouvigne

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde HISTORISCHE BUITENPLAATS BOUVIGNE met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSBRUG naar hoofdgebouw (3), NEERHUIS MET BOUWFRAGMENTEN ANNEX POORTGEBOUW (4), BRUG bij poortgebouw (5), COLLECTIE TUINSIERADEN (6), PERGOLA (7). Ten zuiden van Breda aan de linkeroever van de rivier De Mark ligt de historische buitenplaats Bouvigne, waarvan het huis voor het eerst werd vermeld in een testament uit 1554 van Jacob van Brecht. In een verkoopcedille uit 1605 staat het beschreven als een 'schoon gemetst huys met de wateren daertoe geleegen .. geheeten tgoet te Boeverijen'. De Franse naam 'Bouvigne' kreeg het goed pas in de 19de eeuw (koopakte 1833). In 1611 kwam de plaats in bezit van ridder Jan Baptist Keermans die het kasteel in huidige vorm liet bouwen en de aanleg uitbreidde. Op een kaart van het Mastbos van landmeter R. Lips uit 1621 en op een kaart van Berckenrode uit 1637 staat de aanleg weergegeven met het binnen een carré van lanen gelegen omgrachte huis en omgrachte vierkante burcht met op de hoeken bastionvormige uitstulpingen; ten zuiden daarvan een omsingelde, rechthoekige boomgaard grenzend aan de Grote Hoeve. De noord-zuid gerichte toegangslaan (Bouvignelaan) loopt langs het huis en dwars daarop staat een op het huis geprojecteerde zichtlaan (Bouvignedreef). De burcht is op een kaart van het Mastbosch uit 1709 verdeeld in een padenkruis met twee hoven en twee boomgaarden. Van 1614 tot 1774 werd het buiten als jachtslot gebruikt door Willem van Oranje en zijn nazaten. In 1775 wordt de aanleg omschreven als: 'tuinen, boomgaerden, cingels, twee parcelen weylanden, zijnde hetselve casteel rondsomme gelegen in zijne vijvers'. Van 1798 tot 1807 was het goed in bezit van de welgestelde koffieplanter George Adriaan Willem Ruysch, die het huis in Lodewijk XVI stijl moderniseerde en witpleisterde. Een verkoopadvertentie uit 1804 spreekt over 'een nieuw opgebouwd neerhuis [...] voor dit gebouw is een grote vijver, voorts een grote tuin, voorzien van allerlije uytgezogte vrugtbomen, broeybakken en persikkenkassen. Rontsom den tuyn een breede en diepe gragt, en rontsom gemeld kasteel en tuyn wyland voor drie paarden'. Na verschillende malen in andere handen te zijn overgegaan, kwam in 1899 het goed in eigendom van Mr. Leopold Antoine Marie de Bruyn. Onder zijn beheer vonden grote veranderingen aan het huis en tuin plaats. Zo werd de witte pleisterlaag van het huis verwijderd (1908) en werd een siertuin aangelegd. In 1930 kocht de gemeente Ginneken en Barel (thans Breda) het huis en verhuurde dit tot 1971 aan de Pius X-stichting. De religieuze opzet weerspiegelt zich in de kapel en de grafkaple, die voor de bescherming van de buitenplaats van ondergeschikt belang zijn. Tussen 1931 en 1932 vond een restauratie plaats onder leiding van ir. A.J. van der Steur. In 1972 werd het Waterschap West-Brabant (thans Hoogheemraadschap) eigenaar. Restauratie 1975-1977 door ir. J. de Wilde.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De omgrenzing wordt bepaald door de buitensingels, de Bouvignelaan en de Bouvignedreef.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS BOUVIGNE is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege het gaaf bewaarde 17de-eeuwse lanen- en grachtenstelsel en het hoofdgebouw;

- vanwege het complex van de bouwkundige onderdelen en de tuin- en parkaanleg.