Eemnesserweg 69, Baarn

Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG.

Waarschijnlijk is kort na het gereedkomen van de villa tevens de tuin tot stand gekomen. Deze is in de toen gangbare laatlandschappelijke stijl aangelegd. Karakteristieke elementen zijn de gebogen oprijlaan en de met bomen omzoomde gazons. Belangrijk is ook de open relatie (zicht situatie) tussen de villa en de openbare weg. Het gedeelte achter het huis bestaat uit een gazon aansluitend op het terras. Het gazon wordt door geboomte en struiken omzoomd. Aan de linker zijde bevindt zich een rond vijverbassin. Aansluitend hieraan heeft de tuin meer het karakter van een parkbos met enkele paden. Aan de zijde van de Nieuwe Baarnstraat bevindt zich de achteringang.

De TUINAANLEG is van algemeen belang vanwege:

- de tuinarchitectuurhistorische waarde als gaaf en authentiek bewaarde villatuin;

- ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de onderdelen.

529520
Villa Pera

Omschrijving van het complex

De Eemnesserweg is oorspronkelijk een grotendeels onbebouwde oude landweg van Baarn naar Eemnes geweest. Behalve in de vier villaparken van Baarn verrezen er juist ook aan weerszijden van deze weg villa's. Villa Pera is er hier één van. Een gedenksteen vermeldt het bouwjaar, 27 maart 1886, en de naam van de zoon van de opdrachtgever, Arnold Jan Harbrink Numan, oud 2 1/2 jaar. Zijn vader, J. Harbrink Numan, had zijn geld ondermeer verdiend met handel op de voorstad Pera bij Constantinopel. Het huis is sinds de bouw niet noemenswaardig gewijzigd. Bij het huis werd tevens een tuinhuisje gebouwd en de tuin werd in landschappelijke stijl aangelegd.

Het COMPLEX bestaat uit de VILLA (1), VILLATUIN (2), TUINHUIS (3) en HEK (4). Het geheel is op karakteristieke wijze gelegen aan de Eemnesserweg. De gepleisterde villa van twee bouwlagen ligt op enkele tientallen meters van de weg. De voortuin wordt langs de weg afgesloten met een ijzeren spijlenhek met aan weerszijden een toepangshek. Deze bestaan uit dubbele vleugels tussen hardstenen zuilen, waarin de naam Villa-Pera is aangebracht. De beide toegangshekken worden verbonden door een gebogen oprijlaan. Ter rechterzijde van de oprijlaan staat het tuinhuisje, dat waarschijnlijk kort na de bouw van het huis tot stand is gekomen. Achter de villa ligt nog een deel van de tuin. Direcht achter het huis heeft deze het karakter van een gazon door geboomte en struiken omgeven. Verderop is de tuin meer een parkbos.

Op de bijbehorende kaart is de omgrenzing van de bescherming alsmede de samenstellende onderdelen aangegeven.

Het COMPLEX historische villa Villa Pera is van algemeen belang vanwege:

- de architectuurhistorische waarde als gaaf en authentiek bewaard villacomplex;