Visserstraat 18, Breda

Omschrijving

Inleiding

Visserstraat 18, voorheen bekend als 'Warenborgh' en 'Huijs van Montes', vormde van oudsher samen met Visserstraat 16 een fors pand met een kern van omstreeks 1490. Het laatmiddeleeuwse pand werd gebouwd als woonhuis voor Korolus Oudaert, deken van het kapittel van Breda, en bezat een religieuze wandschildering uit de zestiende eeuw. Deze is thans in de collectie van het Breda's Museum opgenomen. Het pand werd verbouwd en uitgebreid in de zeventiende en achttiende eeuw. In de negentiende eeuw werd het gesplitst in twee woningen waarbij het rechter gedeelte Visserstraat 16 en het linker gedeelte Visserstraat 18 werd. Aan het eind van de negentiende eeuw werd de gevel van Visserstraat 18 gestuct en van blokmotieven voorzien. Aan het eind van de twintigste eeuw is de gevel op de begane grond opnieuw ingedeeld. In de loop van de twintigste eeuw is het interieur meerdere malen verbouwd waardoor intern nog maar weinig historisch waardevolle onderdelen aanwezig zijn.

Omschrijving

Het twee bouwlagen hoge pand bezit een samengestelde plattegrond. Het hoofdvolume bevindt zich evenwijdig aan de straat en wordt bekroond door een schilddak dat doorloopt boven Visserstraat 16. De gepleisterde voorgevel bezit op de eerste verdieping vier T-vensters met afgeronde hoeken en op de begane grond vier moderne vensters en twee moderne deuren. De gevel is voorzien van blokmotieven en wordt beëindigd door een geprofileerde lijst. Het pand bezit een middeleeuwse kelder met kaarsnissen en restanten van gewelven. De Oudhollandse kap boven het hoofdvolume bestaat uit vijftiende-eeuwse eiken jukspanten, met kromme spantbenen, korbeels, windverbanden en een nokgording.

Waardering

Het pand is van algemeen belang:

- het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek en de detaillering;

- het object heeft bouwhistorische en zeldzaamheidswaarde als zeer vroeg voorbeeld van een Oudhollandse kap mét nokgording;

- het object heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie als voornaam woonhuis van het Bredase kapittel.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
529495
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Visserstraat 18 4811 WJ Breda Ja
Visserstraat 18 A 4811 WJ Breda
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinshuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 8357 Breda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1490 1490 vervaardiging
Naar boven