Weipoortseweg 55, Zoeterwoude

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Onderdeel 3

Inleiding

Tot het boerderijcomplex behoort tevens een rechts van de boerderij gelegen zomerhuis (verm. XVIIIB) dat met een tussenlid verbonden is met de boerderij. Thans bevindt zich in het plaveisel achter het zomerhuis de aftekening van een houten schuur die tegen de achtergevel van het zomerhuis was gebouwd.

Omschrijving

Het ZOMERHUIS is in baksteen opgetrokken en overdekt met een schilddak, gedekt met dakpannen. De houtconstructie van het zomerhuis bestaat uit een enkelvoudige zolderbalklaag en kapgebinten. De voorgevel van het zomerhuis - waarin twee zesruits schuifvensters zijn opgenomen - bezit afgeschuinde hoeken aan weerszijden. De dakschilden boven deze gevel zijn gedekt met zwart geglazuurde dakpannen. De overige schilden zijn gedekt met rode dakpannen.

Waardering

Het ZOMERHUIS is van algemeen belang vanwege:

- cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een belangrijk element van een boerenbedrijf;

- architectuur- en bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de esthetische kwaliteiten van met name de voorgevel, de detaillering en bewaard gebleven interieurelementen;

- situationele en ensemblewaarden vanwege de functionele situering op het kavel, vanwege de samenhang met de overige opstallen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
529324
Complexnaam
Oude Brouckhoeve
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

Het complex van boerderij 'Oude Brouckhoeve' bestaat uit een zeventiende-eeuwse BOERDERIJ (1), ERFAANLEG (2), ZOMERHUIS (3), zesroedige HOOIBERG (4), DRAAIBRUG (5) en BOENHOK (6). De wagenschuur, de kleinveestal en de bergschuur vallen buiten de bescherming. De moestuin vertegenwoordigt geen monumentale waarde, omdat deze zich thans niet meer op de originele plek bevindt.

Het boerderijcomplex is in de periode 1972-1975 gemoderniseerd en aangepast aan de woonfunctie.

Het perceel is gelegen op het achterland ten oosten van de Weipoortse Vliet. De boerderij is bereikbaar via een onverharde oprijlaan door het polderlint aan de westzijde van de vliet. De boerderij is op de kop van het kavel gesitueerd en voorzien van leilinden aan de voorzijde. Ten zuiden bevindt zich het zomerhuis dat met een gang aan de boerderij verbonden is. Direct achter de boerderij is de hooiberg gepositioneerd. De kleinveestal, de wagenschuur en de bergschuur bevinden zich evenals de boomgaard iets verder teruggelegen op het erf. Het boenhok bevindt zich aan de zuidzijde van het erf, aan een vrij brede sloot die van oudsher als haventje voor de boerderij heeft gefungeerd. Karakteristiek zijn de vlakbij de boerderijen in het water gelegen geriefhouteilandjes met daarop vegetatie als els, wilg, populier en es.

Waardering van het complex

Het boerderijcomplex 'Oude Brouckhoeve' is van algemeen belang vanwege:

- cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een in de loop van de zeventiende, achttiende, negentiende en begin van de twintigste eeuw gegroeid agrarisch bedrijf;

- stedenbouwkundige waarde vanwege de landelijke situering op het achterland ten oosten van de Weipoortse vliet, de historische situering van de verschillende onderdelen ten opzichte van elkaar, de voor het Weipoortse polderlint karakteristieke erfaanleg met geriefhouteilandjes;

- de steeds zeldzamer wordende erfaanleg met geriefhouteilandjes;

- vanwege het relatief goed bewaarde karakter van het complex.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Zomerhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Weipoortseweg 55 2381 NE Zoeterwoude BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 111 Zoeterwoude
Naar boven