Stadsweg 2, Appingedam

Omschrijving onderdeel 5: LEILINDEN.

Langs het woonhuis Stadsweg 2 te Appingedam zijn op regelmatige onderlinge afstand drie LEILINDEN aan de zuidzijde, drie leilinden aan de oostzijde en drie leilinden aan de noordzijde geplant.

Waardering

De in totaal negen op regelmatige onderlinge afstand rond het woonhuis Stadsweg 2 te Appingedam geplante LEILINDEN vertegenwoordigen algemeen belang wegens:

- de betekenis voor het complex;

- de bijdrage aan historische belevingswaarde van het complex;

- het gehanteerde, traditionele plantpatroon.

529104
De Eendragt
Complexomschrijving

Omschrijving: MOLENCOMPLEX BESTAANDE UIT (1)MOLENAARSWONING, ACHTERHUIS, AANGEBOUWDE SCHUUR EN OLIEKELDERS (2) MOLENSCHUUR, (3) SCHOORSTEEN, (4) MACHINEKAMER, (5) LEILINDEN.

Inleiding

MOLENCOMPLEX. Ter plaatse is een als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'De Eendragt' in 1802 als oliemolen gebouwd. De molen werd eind 19e eeuw voorzien van een stoommachine, waarmee nadien het gaande werk werd aangedreven. Naast de molen werden hiervoor een stenen machinekamer en een ketelhuis met schoorsteen gebouwd. De windmolen is vervolgens omstreeks 1900 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, het bovenachtkant, de stelling en een deel van het gaande werk werden verwijderd. De stoomoliemolen verloor rond 1945 zijn functie. Het overgebleven gaande werk werd, evenals de stoommachine na 1945 verwijderd. In 2009 is het tot dan als molenrestant behouden object door brand verwoest en verloren gegaan. De molenaarswoning behield zijn functie als woning. De rest van het molencomplex kreeg een functie als opslagruimte en is tot op heden als zodanig in gebruik. Het molencomplex ligt aan het Damsterdiep, vanouds de belangrijkste aanvoerroute naar de stad Groningen. Het molencomplex is zichtbaar in een open en historisch gave omgeving. Het molencomplex bestaat uit een molenaarswoning, een aangebouwd achterhuis, een aangebouwde schuur en oliekelders, een molenschuur, een schoorsteen en een machinekamer. Langs de drie vrije gevels van de molenaarswoning staan leilinden. De woning is recentelijk vervangen door een nieuwe woning die buiten de werking van de Monumentenwet valt.

Omschrijving

Het complex van gebouwen zoals hierboven beschreven is kenmerkend voor een windoliemolencomplex uit het begin van de 19e eeuw dat in de loop der tijd is aangepast en uiteindelijk ontmanteld. De schoorsteen en de machinekamer zijn kenmerkend voor de overgang naar stoomkracht aan het einde van de 19e eeuw.

Het MOLENCOMPLEX is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een oliemolen uit het begin van de 19e eeuw die omstreeks 1900 werd omgebouwd tot mechanisch gedreven oliemolen;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de olieslagerijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Groningen en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege ensemblewaarden van de molenaarswoning, het aangebouwde achterhuis en de aangebouwde schuur, de molenschuur, de schoorsteen en de machinekamer;

- vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging aan het Damsterdiep en de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege zijn historische belevingswaarde en zeldzaamheid als één van de weinige resterende oliemolencomplexen in Nederland en het laatste overgebleven oliemolencomplex in de provincie Groningen.

Erfbeplanting Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Stadsweg 2 9903 TC Appingedam BY Ja