Almenseweg 60, Vorden

Omschrijving onderdeel 5b

PIJLERS, XXA. Aan het begin van de oprijlaan aan de Larenseweg staat een stel pijlers; twee bakstenen pijlers op vierkante grondslag. De pijlers zijn voorzien van een plaquette met HET ENZERINCK; aan de binnenzijde van de pijlers (d.i. de zijde van de oprijlaan) een smeedijzeren ring.

De PIJLERS zijn van algemeen belang:

- vanwege de cultuurhistorische en ornamentele waarden;

- als markering van de ingang van de buitenplaats aan de Larenseweg;

- vanwege de samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

529087
Enzerinck

Omschrijving complex:

De buitenplaats Het Enzerinck ligt enkele kilometers ten noorden van Vorden en bestaat uit een 19de-eeuws landhuis met koetshuis annex boerderij in een bescheiden 19de-eeuwse landschappelijke aanleg, die gedeeltelijk omringd is door bos; achter het huis ligt een rechthoekige akker, die aan de westzijde begeleid wordt door een bochtige beukenlaan; ten noordoosten van het huis ligt een complex met slingervijvers; het belangrijkste en meest open deel van het park ligt aan de voorzijde (zuid) van het huis: een groot gazon met heesters en solitairen en uitzicht over een licht geaccidenteerde akker; er zijn twee toegangen tot het complex; de belangrijkste is de oprijlaan met eiken vanaf de Almenseweg, waar twee pijlers staan; een tweede toegang is de landweg vanaf de Larenseweg; binnen het complex bevinden zich nog enkele akkers en weilandjes. Het complex wordt aan de westzijde begrensd door de Almenseweg, in het noorden door de Heijendaalseweg en de Enzerinckweg, in het oosten door de Larenseweg en in het zuiden deels door de eigen oprijlanen en deels door de ten zuiden daarvan gelegen akker.

Het historische complex Enzerinck bestaat uit: HUIS (1), PARKAANLEG (2), KOETSHUIS annex BOERDERIJ (3), HOUTEN SCHUUR (4), PIJLERS (5a en 5b), SPEELHUISJE (6) en POMP (7).

De historische buitenplaats Het Enzerinck is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom;

- het fraai gelegen hoofdgebouw;

- de landschappelijke tuin- en parkaanleg uit het midden van de 19de eeuw, met oud geboomte, lanen, slingerbos en vijvers;

- de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden;

- de samenhang van de onderdelen.