Zuid-Linschoterzandweg 44, Snelrewaard

Inleiding

Wagenschuur met zomerhuis gebouwd tussen ca. 1800 en 1830 en behorende bij het boerderijcomplex "Voorzorg". Het gebouw heeft een langwerpige plattegrond en staat in het verlengde van de boerderij.

Omschrijving

De WAGENSCHUUR ANNEX ZOMERHUIS is deels opgetrokken in kruisverband van bakstenen in rijnformaat en deels in potdekselwerk. Het gebouw is voorzien van een rietgedekt zadeldak met wolfseinden en nokvorsten.

De voorgevel geeft toegang tot het voormalige zomerhuis. Voorgevel met vlechtingen en staafankers, zwartgeteerde plint. In het midden een deur met drieruits bovenraam, strek en gemetselde onderdorpel, daarboven een gietijzeren roosraam in houten kozijn met rollaag rondom. Rechts van de deur een meerruits schuifvenster met luiken en strek. Links van de deur een tweede deur met gesmede gehengen en drieruits bovenraam.

Van de linkerzijgevel is het rechtergedeelte uitgevoerd in metselwerk met zwartgeteerde plint, geen gevelopeningen. Links, waar de gevel vroeger was voorzien van potdekselwerk, is deze thans gedicht met gestuukt plaatmateriaal zonder monumentwaarde.

Gepotdekselde achtergevel boven grijs gestuukte plint, beëindigd met knellat. Een houten inrijdeur en daarboven een houten hooiluik met vierruits bovenlicht.

Van de rechterzijgevel is het linkergedeelte uitgevoerd in metselwerk met zwartgeteerde plint en meerruits schuifvenster; potdekselwerk in het rechter gedeelte van de gevel vervangen door metselwerk met penanten en betonnen stalramen.

In het interieur drie ankerbalkgebinten in grenen, waarvan één strijkgebint tegen achtergevel, verbonden door een hoge fliering. Op de ankerbalk een Oudhollands spant met blokkeel en schoren naar de bovenste fliering. Sporenkap met nokgording.

Bouwsporen van de interne opsplitsing in wonen en schuur en van de schouw en bakoven zijn in de muren bewaard gebleven. Grotendeels authentieke bestrating, groep van een latere wijziging tot koeienstal, restant voedergoot, onderste draaiblok van karnmolenbewaard.

De WAGENSCHUUR ANNEX ZOMERHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de typologische en cultuurhistorische waarde van een zomerhuis met schuur;

- als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex "Voorzorg";

- vanwege de ensemblewaarde met de boerderij, die deel uitmaakt van de agrarische bebouwing van een buurtschap gelegen langs de Lange Linschoten.

528457
Voorzorg

Omschrijving van het complex

Authentiek in open land en aan het riviertje de Lange Linschoten gelegen door bomen omringd boerderijcomplex "Voorzorg" bestaande uit een BOERDERIJ van het langhuistype en een WAGENSCHUUR ANNEX ZOMERHUIS, waartussen zich het erf bevindt.

Waardering van het complex

Het boerderijcomplex 'Voorzorg' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de ensemblewaarden en de functionele eenheid van de complexonderdelen. Het complex maakt deel uit van een lint van boerderijen langs de Zuid en de Noord Linschoterzandweg, aan weerszijden van de Lange Linschoten, en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Zuid-Linschoterzandweg 44 3425 EM Snelrewaard BY Ja