Lutmastraat 215, Amsterdam

Omschrijving

Aan de noordzijde van de Lutmastraat gelegen WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN. Aan de westzijde kopse gevel op de hoek met de Diamantstraat; aan de oostzijde aansluitend op de gevelwand van de verdere bebouwing aan de Lutmastraat. Het woonblok Lutmastraat 215-261 bestaat oorspronkelijk uit 24 arbeiderswoningen. Aaneengesloten gevelwand op geaccentueerde plint van grotendeels één bouwlaag onder dwars zadeldak met donkere rechtsdekkende Hollandse pannen. In het midden van de gevelwand en op de NW-hoek met de Diamantstraat een risalerend en hoger bouwvolume van twee bouwlagen onder zadeldak. Deze hogere bouwdelen bevatten vanaf 1893 elk twee woningen. De in hoogte variërende voorgevel telt in totaal 48 traveeën (24 deur- en 24 vensterassen) en heeft een rechte houten gootlijst boven gemetselde drievoudige uitkraging en dakkapellen boven de iets risalerende toegangspartijen. De dakkapellen hebben een gekoppeld venster en een fries boven gemetselde muurdammen waarop kroonlijst met renaissancistisch fronton met blind timpaan en drie pirons. Kleine gepleisterde klauwstukken bij de aanhechting met de gootlijst. De twee hogere bouwdelen zijn vier traveeën breed met toegangspartij met twee gekoppelde paneeldeuren met in enkele gevallen de oorspronkelijk gelede bovenlichten. Ook de middenvensters van de verdieping zijn gekoppeld. De lagere bebouwing bevat aan weerszijden van het hogere middendeel elk tien woningen. Per twee woningen zijn de voordeuren gekoppeld en bekroond door een dakkapel. Zowel links als rechts van de toegangspartijen de enkele vensters van de voorkamers. Aan de achterzijde per woning een enkel venster en toegangsdeur tot de tuin. Vensters en deuren onder segmentboog met gemetseld spaarveld. Segmentbogen en gevels gesierd met blokken en banden in gele baksteen. Aan de gevel bevinden zich muurankers en kleine vergaarbakken. Achtergevel met een enkel venster en toegangsdeur tot de tuin. De westelijke zijgevel heeft een zoldervenster, staafankers, uitkragende schouderstukken, afdeklijsten en een getrapte tuit.

Waardering

Centraal-noordelijk woonblok met arbeiderswoningen uit 1890-1891 van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuur- en sociaal-historische alsmede typologische waarde, als essentieel onderdeel van het complex van de Woning-Maatschappij.

528404
Woningbouwcompl.Lutmastr/Diamantstr

Inleiding

In 1890-1891 tot stand gekomen complex met lage WOONBLOKKEN met in oorsprong 68 ARBEIDERSWONINGEN aan de Lutmastraat (de voormalige De Ruyterstraat), de Diamantstraat (de voormalige Eerste Ruyterdwarsstraat) en de Robijnstraat (de voormalige Tweede Ruyterdwarsstraat). Op instigatie van G.A. Heineken en in opdracht van de 'Woning Maatschappij' gebouwd naar een ontwerp uit 1889 van de architect A.L. van Gendt in een mengvorm van eclecticisme en neo-renaissancestijl. In oorsprong buiten de stadsgrens gelegen op het grondgebied van de gemeente Nieuwer-Amstel. Het Woning-Maatschappijcomplex bevat de volgende onderdelen: woonblok met arbeiderswoningen aan de Lutmastraat 215-261 (A), woonblok met arbeiderswoningen aan de Lutmastraat 222-256 (B), woonblok met arbeiderswoningen aan de Diamantstraat 2-24 (C), woonblok met arbeiderswoningen aan de Diamantstraat 1-15 (D), woonblok met arbeiderswoningen aan de Robijnstraat 1-11 (E). De dakkapellen op de dakschilden aan de achterzijde van de verschillende woonblokken, de dakkapel op het dakschild aan de voorzijde van Robijnstraat 3-5 en de aangrenzende bebouwing is recent. De woningen Lutmastraat 218-220 zijn bij de stadsvernieuwing gesloopt en door nieuwbouw vervangen. In 1893 zijn van de risalerende dubbelwoningen de bovenverdiepingen tot afzonderlijke woningen verbouwd. Het totaal aantal woningen kwam hiermee op 74. Thans is teruggekeerd tot de oorspronkelijke situatie. Alle woningen hebben kleine achtertuintjes, waarin oorspronkelijk een kleine uitbouw met privaat. De woningen hadden slechts twee kamers, evenals de zolders in oorsprong voorzien van bedsteden.

Omschrijving

Het Woning-Maatschappijcomplex van vijf lage woonblokken met arbeiderswoningen is opgezet volgens het zogenoemde cottagestelsel met lage eengezins-rijwoningen. De kortere woningblokken zijn overwegend N-Z gericht en gelegen aan de oostijde van de Robijnstraat en beide zijden van de Diamantstraat; de langere blokken zijn - nu van ongelijke lengte - tegenover elkaar gesitueerd langs de O-W gerichte Lutmastraat. De woonblokken bestaan overwegend uit slechts één bouwlaag onder zadeldak. Aan de Lutmastraat bevinden zich op de N-W hoek en in de beide middendelen van de blokken risalerende dubbelwoningen met een tweede bouwlaag. Het woonblok aan de noordzijde van de Lutmastraat heeft een bredere stoep. De gevels zijn deels in kruisverband opgebouwd uit rode baksteen afgewisseld met decoratief gebruik van gele baksteen in bandwerk en bij de toging om de segmentvormige spaarvelden boven de vensters. De meeste zijgevels zijn gecementeerd, enkele zijgevels tonen schoon metselwerk. Het is mogelijk dat in oorsprong alle gevels ongepleisterd of ongecementeerd waren. De vensters hadden oorspronkelijk een zesruits raamindeling. Per woning twee vensterassen, één met gekoppelde entree, bekroond door dubbele dakkapel met fronton en bolvormige bekroningen. De woningen zijn telkens gespiegeld.

Waardering

Door de Woning Maatschappij geïnitieerd complex met vijf woonblokken met arbeiderswoningen uit 1890-1891 van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde wegens de bijzondere toepassing van de lage bebouwing volgens het cottagestelsel.

Lutmastraat 215 1074 TX Amsterdam Pijp Ja
Lutmastraat 217 1074 TX Amsterdam Pijp