Sint Michaëlklooster, Steyl

Omschrijving complexonderdeel 10

Het noordelijk deel van de kloostertuin bevat een plantsoen in de vorm van een skischans, de HEILIG HARTHEUVEL. Op het hoogste punt van de helling staat een stenen HEILIG HARTBEELD op een hoge met terrasjes ingedeelde, naar boven toe versmallende sokkel van kunstmatige rotsen, een samenstelsel van onder meer gecementeerde baksteen, ratels en sintels. Het Heilig Hartbeeld is wit geschilderd en staat op een bol met in de voorzijde een reliëf van een met drie grote spijkers doorstoken doornenkroon. Christus staat in orante-houding. Aan de zij- en achterkant is het hoogste punt van de Heilig Hartheuvel door een concentrisch pad ontsloten. De paden nabij de Heilig Hartheuvel zijn onverhard, soms met gras begroeid, de randen herhaaldelijk bezet met kniehoge gecementeerde (keer)muurtjes in baksteen, soms in wild verband gestapeld, danweer in keperpatroon. In dit deel van de kloostertuin slingert het padenpatroon. De helling is beplant met motieven als een Latijns Kruis, geschoren hagen en perken met geheel boven een driehoekig perk met in het midden vormsnoei in de vorm van een bol, symbool voor het Alziend Oog. Aan de voet van de helling een door buxushagen omgeven gazon. Langs de hellingflanken staan negen coniferen die in terrassen, in de glooiing van de helling zijn geplant. Aan de bovenhelft van de helling hebben deze coniferen een flankerende aanplant van cypres. De Heilig Hartheuvel bezit een op Duitse voorbeelden geïnspireerde vormgeving. Aan de westzijde van de Heilig Hartheuvel bevindt zich een steile bakstenen trap.

Waardering complexonderdeel 10

De Heilig Hartheuvel met beeld van het Heilig Hart en bijbehorende beplanting in de vorm van borders en perken bezit algemeen belang wegens:

- de gave staat;

- de hoge mate van zeldzaamheid;

- de verbondenheid met aard en aanleg van de kloostertuin;

- religieus-historische belevingswaarden en zeggingskracht;

- de stilistische betrokkenheid op Duitsland, het vaderland van de voor de Kulturkampf gevluchte Missionarissen.

528360
Sint Michaëlklooster

Inleiding complexomschrijving

Het complex van de Congregatie van het Goddelijk Woord (Societas Verbi Divini), MISSIONARISSEN TE STEYL (Steyler Missionsgesellschaft des Göttlichen Wortes) wordt gevormd door de volgende onderdelen:

- het voormalige LANDHUIS (complexonderdeel 1);

- de KERK gewijd aan de Heilige Michäel met de KLOOSTERGEBOUWEN van het klooster Sint Michaël (complexonderdeel 2);

- de ST. GREGORKAPELLEN (complexonderdeel 3);

- het MISSIEMUSEUM (complexonderdeel 4);

- het BEELD VAN CHRISTUS als de Goddelijke Zaaier (complexonderdeel 5);

- de KLOOSTERDRUKKERIJ (complexonderdeel 6);

- MACHINEHAL met stoommachine en aansluitend KETELHUIS (complexonderdeel 7);

- SCHOORSTEEN (complexonderdeel 8);

- de TUINAANLEG van de kloostertuin (complexonderdeel 9) met historische ARTEFACTEN (complexonderdelen 10 tot en met 32). De complexonderdelen zijn genummerd. Deze nummers corresponderen met de bijbehorende kaart.

Omschrijving van het complex

Het St. Michaëlklooster ligt aan de St. Michaëlstraat te Steyl evenals de kloosterdrukkerij op de hoek van St. Michaëlstraat en Parkstraat. Het Missiemuseum en de St. Gregorkapellen liggen op de hoek van de Veerweg en de St. Michaëlstraat te Steyl. Alle gebouwen zijn opgetrokken in baksteen. De bouwstijl van de meeste gebouwen is Traditionalisme. De kloosterkapellen zijn in de stijl van de Neogotiek gebouwd. Het complex te Steyl wordt begrensd door (globaal) de Maas in het westen, de Kloosterstraat en de Zusterstraat in het noorden, de Arnoldus Janssenstraat in het oosten en de Veerweg in het zuiden.

Waardering van het complex

Het complex Missionarissen Steyl (Steyler Missionsgesellschaft des Göttlichen Wortes) te Steyl bestaande uit:

- het voormalige landhuis (complexonderdeel 1);

- de kerk gewijd aan de Heilige Michäel met de kloostergebouwen van het klooster Sint Michaël (complexonderdeel 2);

- de St. Gregorkapellen (complexonderdeel 3);

- het Missiemuseum (complexonderdeel 4);

- het beeld van Christus als de Goddelijke Zaaier (complexonderdeel 5);

- de kloosterdrukkerij (complexonderdeel 6);

- machinehal met stoommachine en aansluitend ketelhuis (complexonderdeel 7);

- schoorsteen (complexonderdeel 8)

- de tuinaanleg van de kloostertuin (complexonderdeel 9) met historische artefacten (complexonderdelen 10 tot en met 32)

bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, religieuze en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarde van met name de neogotische boven- en onderkerk en de St. Gregorkapellen wordt bepaald door de toegepaste bouwstijl, detaillering en ornamentiek. De gebouwen en aanleg bezitten situeringswaarde vanwege de ligging deels direct aan de Maas en zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en met name kerkhistorische waarden als onderdelen van een zogenoemd Kulturkampfklooster nabij de Duitse rijksgrens. De kloostergebouwen met kloosterkerken zijn typologisch zeldzaam met name wegens de wijze waarop de kloosterkerken in een groter geheel zijn opgenomen. Het Missiemuseum is eveneens typologisch zeldzaam met name vanwege belangwekkende authenticiteit van de interieurwaarden waarin o.m. de oorspronkelijke uitstalwijzen en collecties behouden bleven.

Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Sint Michaelstraat 7 5935 BL Steyl BY Ja