Heilig Hartklooster, Steyl

Omschrijving complexonderdeel 4

Ommuurde BEGRAAFPLAATS met eenvormige gietijzeren grafkruisen in de kloostertuin met -park behorende bij het Heilig Hartklooster van de Missiezusters te Steyl. De begraafplaats beslaat een rechthoekig oppervlak en heeft een oude, smeedijzeren poort.

Waardering complexonderdeel 4

De ommuurde begraafplaats met eenvormige gietijzeren grafkruisen en oude smeedijzeren poort in de kloostertuin met -park behorende bij het Heilig Hartklooster van de Missiezusters te Steyl vertegenwoordigt algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de zeldzaamheid;

- de gave staat van behoud;

- de betekenis voor de geschiedenis van het religieuze erfgoed;

- de betekenis voor de geschiedenis van het funeraire erfgoed;

- de functionele, historische en ruimtelijke betrokkenheid op het Heilig Hartklooster.

528334
Heilig Hartklooster

Inleiding op het complex:

Complex bestaande uit KLOOSTER, KLOOSTERTUIN EN -PARK van de Missiezusters, congregatie der Dienaressen van de Heilige Geest (SSpS), het Heilig Hartklooster, Zustersstraat 20, 5935 BX te Steyl (gemeente Venlo).

Omschrijving van het complex

Het complex bestaande uit het Heilig Hartklooster, kloostertuin en -park met artefacten van de Congregatie Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest (SSpS) te Steyl maakt onderdeel uit van drie kloosters te Steyl. Na de stichting van de Missionarissen van Steyl (Societas Verbi Divini) in 1875 door pater Arnoldus Janssen, volgde in 1889 de stichting van de Congregatie Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest, kortweg Missiezusters of blauwe zusters genoemd. In 1896 volgde de stichting van de "Dienaressen van de Heilige Geest van de Eeuwigdurende Aanbidding", de Slotzusters of roze zusters genoemd (SSpSAP), eveneens met pater Arnoldus Janssen als stichter.

Na te zijn gevestigd geweest op verschillende locaties betrokken de Missiezusters of blauwe zusters vanaf 1904 de locatie aan de Zustersstraat. Het klooster met kapel vormt een ontwerp van pater Johann Baptist Beckert, ook Arnoldus Janssen drukte zijn stempel op het ontwerp. Van 1904 tot 1914 woonden de Slotzusters in de zuidvleugel van het complex aan de Zustersstraat, maar zij vertrokken in 1914 naar een eigen klooster.

Het complex van het Heilig Hartklooster, kloostertuin en -park van de Missiezusters (SSpS) is fraai gesitueerd achter en tegenover een rivierduin van de Maas en vormt het Moederhuis van de Missiezusters.Vanaf dit rivierduin is de hoofdingang van het klooster op monumentale wijze voorzien van een gelede brug. Het oudste deel van het klooster telt drie vleugels en heeft een symmetrische schikking van de bouwvolumes en wel zodanig, dat de plattegrond de vorm van een duif vertoont, een motief dat als symbolische verwijzing naar de spirituele achtergronden (Heilige Geest) en intenties van de Missiezusters geldt. Vanaf 1901 werden aan de Arnoldus Janssenstraat gastenverblijven van de paters gebouwd. In 1913 is het klooster met een klein huisje voor zieke zusters enigszins uitgebreid. De omvangrijke kloostertuin met -park ligt grotendeels ten oosten van de kloostergebouwen. Aan de oostzijde is een ommuurde begraafplaats gelegen, toegankelijk door een oude, smeedijzeren poort uit XXd.

Het complex, bestaande uit het Heilig Hartklooster, kloostertuin en -park (complexonderdeel 1) met artefacten (complexonderdeel 2 tot en met 11) van de Congregatie Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest (SSpS) te Steyl, is geheel ommuurd en afgeheind. Via een poort met dubbele, smeedijzeren hekdeuren tussen twee bakstenen hekpijlers is het Heilig Hartklooster toegankelijk. Het complex grenst in het oosten aan de achtererven van een straat genaamd Erkenkamp, aan de zuidzijde aan de achtererven van de Steylerstraat en aan die van de Arnoldus Janssenstraat, in het westen aan de Zustersstraat en in het noorden aan de begraafplaats van de roze zusters alsmede aan de achtererven van de bebouwing aan de Kloosterstraat.

Waardering van het complex

Het complex bestaande uit het Heilig Hartklooster, kloostertuin en -park met artefacten van de Missiezusters, congregatie der Dienaressen van de Heilige Geest (SSpS) te Steyl vertegenwoordigt algemeen belang op basis van:

- de ouderdom van aanleg, artefacten en bouwwerken, alsmede de samenhang tussen beide;

- de gaafheid van aanleg, artefacten en bouwwerken, alsmede de onderlinge samenhang;

- de zeldzaamheid van aanleg, artefacten en bouwwerken, alsmede de onderlinge samenhang;

- de architectuurhistorische betekenis van het klooster, in het bijzonder voor de geschiedenis van de kloosterbouw;

- de tuinhistorische betekenis van kloostertuin en kloosterpark;

- de betekenis voor de geschiedenis van het religieuze erfgoed in ons land en daarbuiten;

- de religieuze, historische en ruimtelijke betrokkenheid op de twee andere door Arnoldus Janssen gestichte kloosters te Steyl;

- de historische en religieuze belevings- en ervaringsmomenten die in en rond het kloostercomplex besloten liggen.

Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Zustersstraat 20 5935 BX Steyl BY Ja