Heinoseweg 11, Zwolle

Omschrijving onderdeel 3: PRIEEL (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 3).

Gelegen ten zuidoosten van het huis Boschwijk ligt het deels uit houten delen en deels uit baksteen opgebouwde, 19de-eeuwse PRIEEL. Het prieel, opgetrokken op vrijwel vierkante grondslag met afgeronde hoeken aan de achterzijde, wordt overkapt door een met riet gedekt puntdak dat met een piron wordt bekroond en aan de voorzijde is voorzien van een royaal overstek. Dit overstek, waaronder een terras, wordt door vier staanders gedragen. Het achterste gedeelte van het prieel bestaat uit een zitgedeelte dat afgesloten wordt met glasdeuren. In de achter- en zijgevels bevinden zich vensters. Het prieel werd omstreeks 1995 tijdens een storm zwaar beschadigd en daarna gerestaureerd.

Het PRIEEL behorende tot de historische buitenplaats Boschwijk, is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom;

- de architectonische vormgeving;

- de hoge mate van gaafheid;

- de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

528226
Boschwijk

Omschrijving complex: (Heinoseweg 11, Zwolle).

De HISTORISCHE BUITENPLAATS BOSCHWIJK is gelegen ten noordoosten van de stad Zwolle. De buitenplaats is ontstaan uit de vermoedelijk kort voor 1780 gebouwde 'spieker met hof' door Egbert Spaar. Er was in deze tijd sprake van een één bouwlaag hoog huis dat omgeven was door een formele tuinaanleg, waarin ondermeer recht achter het huis een geschulpte vijver lag. De dichter en burgemeester van Zwolle, Rhijnvis Feith (1753-1824) erfde het huis in 1783 en gebruikte het tot zijn dood in 1824 als zomerverblijf. Hij was degene die de tuin- en parkaanleg zijn huidige karakter in landschappelijke stijl gaf. Hij liet ten oosten van het hoofdgebouw een wandelpark aanleggen dat voorzien werd van fraaie wandelingen en vijverpartijen.

Ten zuid-westen van het hoofdgebouw ligt de moestuin, die aan twee zijden omgeven wordt door een muur en waarin enkele koude bakken liggen. Ten oosten van het hoofdgebouw aan de oprijlaan staat een 19de-eeuws prieel.

Op het terrein is ook het voormalig koetshuis uit 1839 aanwezig. De buitenplaats wordt aan de Heinoseweg afgesloten door drie hekwerken, waarvan de middelste, recht voor het huis, uit het einde van de 18de eeuw dateert en de andere twee uit de 19de eeuw.

De historische buitenplaats Boschwijk is uit de volgende samenstellende onderdelen opgebouwd:

1. hoofdgebouw (huis Boschwijk), zie voor omschrijving hierna;

2. historische tuin- en parkaanleg, idem;

3. prieel, idem;

4. entree, idem;

5.rechter inrijhek, idem;

6. twee stenen leeuwen, idem;

7. koetshuis, idem;

8. inrijhek bij koetshuis, idem;

9. moestuinmuur, idem;

10. koude bakken, idem.

De volgende onderdelen vallen niet onder de bescherming:

1. kasje in de moestuin (te geringe monumentale waarden);

2. opstallen en schuur bij het voormalige koetshuis (te geringe monumentale waarden);

3. garage rechts naast huis Boschwijk (te geringe monumentale waarden);

4. rustieke brug over vijver (circa 1990, te geringe ouderdom);

5. zonnewijzer op sokkel (te geringe monumentale waarden).

De omgrenzing van de historische buitenplaats is aangegeven op de bij de registeromschrijving behorende kaart en wordt in onderdeel 2 van dit complex nader gespecificeerd.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS BOSCHWIJK is in cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch opzicht van algemeen belang, vanwege:

- het hoofdgebouw, dat in vanaf circa 1770 in drie fasen is gebouwd en een karakteristieke ligging heeft binnen de aanleg van de buitenplaats;

- vanwege het kort na 1783 door Rhijnvis Feith ontworpen, bij de buitenplaats behorende parkaanleg in landschapsstijl, die een representatief voorbeeld is van een vroege (omstreeks 1800 tot stand gekomen) en kleinschalige aanleg in landschapsstijl;

-vanwege de ornamentele waarde van de complexonderdelen.

Priëel Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja