Woudenbergseweg 40, Maarsbergen

Omschrijving onderdeel 1: BOERENERF.

BOERENERF behorend bij complex historisch boerenerf Klein Valkeneng. Het erf is relatief klein en compact bebouwd. Vanaf de weg is er een vrij zicht op de boerderij. De oprijlaan bevindt zich aan de rechterzijde met aan weerszijden daarvan links de boerderij, respectievelijk de varkensschuur en rechts de voormalige schaapskooi respectievelijk de hooiberg. Voor het erf zijn de positionering van deze opstallen belangrijk alsmede hun massa en het historische materiaalgebruik (gepotdekselde houten wanden en pannen daken). Aan de voorzijde ligt een eenvoudige boerentuin bestaande uit een grasperk met een border. Aan de linkerzijde een solitaire linde. Voor het overige is het erf half verhard.

Het BOERENERF is van algemeen belang vanwege:

- de cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een eenvoudig, historisch gegroeid boerenerf met 18de-eeuwse boerderij;

- de typologische waarde vanwege zeldzame dan wel zeldzaam wordende opstallen zoals de voormalige schaapskooi en de hooiberg;

- de ensemblewaarde vanwege zowel de functionele en ruimtelijke samenhang van de onderdelen als de relatie tot de bebouwing van kasteel Maarsbergen;

- de stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging.

528021
De Kleine Valkeneng

Inleiding

Het COMPLEX historisch boerenerf is gelegen aan de oostzijde van de Woudenbergseweg op het punt waar deze naar het westen buigt. Het betreft hier een pachtboerderij van het landgoed Maarsbergen (als complex historische buitenplaats beschermd). De vroegste vermelding dateert uit 1753. Het is niet onmogelijk dat de boerderij voor het merendeel nog steeds uit dit jaar dateert. In later tijd hebben eenvoudige wijzigingen plaatsgevonden. De huidige bijgebouwen dateren in oorsprong uit de 19de eeuw en zijn eveneens in later tijd gewijzigd. In de schuur achter de boerderij zijn zware gebinten verwerkt die afkomstig zijn van de in 1889 afgebroken boerderij de Grote Valkeneng.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. het boerenerf met opstallen, eenvoudige boerentuin en solitaire linde;

2. de boerderij.

Voor de begrenzing van het complex en de genummerde onderdelen wordt verwezen naar de bijbehorende kaart.

Het complex historisch boerenerf Klein Valkeneng is van algemeen belang vanwege:

- de historische waarde als voorbeeld van een pachtboerderij bij kasteel Maarsbergen alsmede vanwege de alhier bewaard gebleven onderdelen van de boerderij Groot Valkeneng;

Erfinrichting Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Woudenbergseweg 40 3953 MG Maarsbergen BY Ja