Onderdeel 9

Gietijzeren grafkruis op hardstenen sokkel. Locatie: E 17 12.

Omschrijving

Gietijzeren grafkruis op hardstenen sokkel, anoniem. Ajour grafkruis met een afbeelding van de aartsengel Michaël, staand weergegeven en voorzien van een zwaard in de linkerhand, daarboven een zandloper met ter weerszijden pinakels; voorts zijn twee engelenkopjes met stralenkrans afgebeeld.

Waardering

Het gietijzeren grafkruis op hardstenen sokkel op locatie E 17 12 vertegenwoordigt het algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de gaafheid;

- de relatieve zeldzaamheid, met name inzake het toegepaste materiaal gietijzer;

- de betekenis voor de (geschiedenis van de) funeraire cultuur;

- als karakteristiek onderdeel, een grafteken, met betrekking tot het complex, een wettelijke beschermde begraafplaats.

527977
R.K.Kerkhof

Inleiding

De R.K. BEGRAAFPLAATS van Boxmeer is aangelegd omstreeks het midden van de negentiende eeuw. De begraafplaats bestaat uit een rechthoekig, ommuurd perceel. De aanleg (complexonderdeel 1) en een aantal grafmonumenten (complexonderdelen 2 t/m 10) zijn beschermd.

De R.K. begraafplaats van Boxmeer is van algemeen belang vanwege:

- de ontwikkeling van begraafplaatsen in de negentiende eeuw en vroeg twintigste eeuw, mede gezien de wetgeving ten aanzien van de lijkbezorging;

- de aanleg, ommuring en de verschillende grafmonumenten, zowel op zich als in relatie tot elkaar;

- de gaafheid en ouderdom.