Neerbroek 5, Boekel

Onderdeel 3

Gemetselde waterput.

Omschrijving

Op het erf van de boerderij staat een bakstenen, gemetselde waterput uit het laatst van de 19e eeuw.

Waardering

De gemetselde waterput vertegenwoordigt algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de functionele, historische en ruimtelijke betrokkenheid op de boerderij en de erfsituatie; - de sociaal-historische betekenis met betrekking tot de agrarische gebruiken en gewoonten op het platteland; - de gaafheid van het object.

527857

Inleiding

KRUKBOERDERIJ met BAKHUIS. De boerderij is ontstaan uit een driebeukig hallehuis, daterend uit XVII, ingrijpend verbouwd in 1760 en uitgebreid tot krukhuis ca. 1865. Het bakhuis, prominent aan de straat gelegen, dateert uit XVIIIB. Het geheel is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant en ligt op een ruim erf. Op het erf behalve een ronde waterput twee grote linden met een stamomtrek tot 3.30 m, verder een grote walnoot, een wilg met een omtrek van 2.25 m en een beukenhaag.

Omschrijving

De eenlaags boerderij op L-vormige plattegrond onder samengesteld dak ligt met de nok evenwijdig aan de straat. Terzijde, dichter bij de straat, ligt het bakhuis op rechthoekige plattegrond onder afgewolfd zadeldak. Het bakhuis is haaks op de boerderij gesitueerd. In de hoek tussen boerderij en bakhuis ligt een gemetselde ronde bakstenen waterput.

Waardering

De krukboerderij met bakhuis is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling in drie stadia van een hallehuis tot een krukhuis met vrijstaand bakhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditioneel materiaalgebruik alsmede vanwege het uitzonderlijk gave interieur met tal van details. De boerderij heeft samen met het bijbehorende bakhuis, aangebouwde schuur, waterput en erfbeplanting ensemblewaarde. De boerderij is straatbeeldbepalend.

Neerbroek 5 5427 PS Boekel BY Ja
K 778 Boekel