Omschrijving onderdeel 2: bakhuis

Het bakhuis, uitgevoerd in vakwerk, staat achter de vakwerkhoeve op het adres Höfke 2 te Mechelen. Het bakhuis dateert uit de 18de eeuw, heeft (in hoofdzaak) een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt met een zadeldak. De verwerkte bouwmaterialen bestaan uit houten vakwerk, vitselwerk, rode veldbrandsteen en rode Oud-Hollandse dakpannen met daaronder stropoppen. Inwendig een lemen vloer, een gemetselde bakoven met rookvanger van vitselwerk tegen de achterwand, een bakstenen rookkanaal en, gedeeltelijk, een zoldering. De houten draagconstructie van de gordingenkap bestaat deels uit secundair gebruikt materiaal.

Waardering

Het in vakwerk uitgevoerde bakhuis, daterend uit de 18de eeuw vertegenwoordigt het algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de gaafheid;

- de zeldzaamheid;

- de architectuurhistorische betekenis;

- de bouwhistorische waarde die ondermeer tot uitdrukking komt in de toepassing van vakwerk en natuursteen;

- als onderdeel van het historische complex;

- de betekenis voor de geschiedenis van het boerenbedrijf.

527765
Höfke

Complex bestaande uit een vakwerkhoeve met binnenplaats en bakhuis, eveneens in vakwerk.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een vakwerkhoeve met binnenplaats en een bakhuis in vakwerk, beide zijn gelegen in het beschermd dorpsgezicht Höfke-Schweiberg. Het betreft een U-vormige vakwerkhoeve met binnenplaats die vanaf de straat ontsloten wordt en een een achter de hoeve gesitueerd vrijstaand bakhuis, eveneens in vakwerk uitgevoerd. De vakwerkhoeve dateert uit de 18de en 19de eeuw, het bakhuis uit de 18de eeuw.

Waardering

Het complex bestaande uit vakwerkhoeve met binnenplaats en bakhuis in vakwerk, gelegen in het beschermd dorpsgezicht Höfke-Schweiberg vertegenwoordigt algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de gaafheid van het complex en van de complexonderdelen;

- de betekenis voor de agrarische geschiedenis;

- de bouwhistorische waarden die in de complexonderdelen worden aangetroffen;

- de historische en de landschappelijke belevings- en ervaringswaarden die in het complex besloten liggen.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Höfke 2 6281 NB Mechelen BY Ja