Omschrijving complexonderdeel 1: vakwerkhoeve met binnenplaats Vakwerkhoeve met binnenplaats, bestaande uit twee op elkaar aansluitende haakvormige gedeelten.

De zuidvleugel met woon- en stalgedeelte (daterend uit de 18de eeuw), en haaks hierop een achtervleugel met stal (daterend uit de 18de eeuw), waarvan het gedeelte ten noorden van de doorrit onderaan van breuksteen is en daarboven van vakwerk en daarboven van vakwerk met bakstenen vullingen. Hierop sluiten twee lagere bedrijfsgebouwen aan: een haakvormige tussenbouw met een tweede doorrit (uit de 19de eeuw), naar de noordvleugel (18de eeuw), die naar de straatkant is verlengd met een wagenschuur van baksteen en aan de hofkant een gevel van baksteen heeft gekregen. De binnenplaats is van de straat gescheiden door een lage muur terwijl de inrit is voorzien van ijzeren poorthekken. Het dak van de noordvleugel eindigt aan de straatzijde met een schild. De zuidvleugel heeft een puntgevel aan de kant van de straat, een binnenplaatsgevel met gekoppelde vensters en een dak met geschoorde overstekken. De ingang van het woongedeelte -in het zesde vak aan de hofzijde- is voorzien van een uitgesneden bovendorpel met de inscriptie ''WRS IHS F M V D H / ANNO 1783'', met een kruis boven en drie nagels onder het IHS-teken. In het woongedeelte staan de schouwen van de onderkelderde kamer aan de kopzijde en van het aangrenzende vertrek ruggelings ten opzichte van elkaar; in dit vertrek bevinden zich eveneens troggewelfjes en een Lodewijk XV-deur naar de gang. De kamer aan de kant van de straat en de hieraan grenzende kamer hebben een moerbalkzoldering met troggewelfjes, en verder bevindt zich tussen beide vertrekken een Lodwijk XV-deur. Aan de westkant bevindt zich een afdak voor wagens.

Waardering

De vakwerkhoeve met binnenplaats, daterend uit de 18de en 19de eeuw vertegenwoordigt algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de gaafheid;

- de bouwhistorische betekenis die ondermeer tot uitdrukking komt in de toepassing van vakwerk en natuursteen alsook in de historische draagconstructie;

- de architectuurhistorische waarde, met name als voorbeeld van een oude vakwerkhoeve die in streekeigen bouwmateriaal is opgetrokken;

- als onderdeel van het complex.

39204
Höfke

Complex bestaande uit een vakwerkhoeve met binnenplaats en bakhuis, eveneens in vakwerk.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een vakwerkhoeve met binnenplaats en een bakhuis in vakwerk, beide zijn gelegen in het beschermd dorpsgezicht Höfke-Schweiberg. Het betreft een U-vormige vakwerkhoeve met binnenplaats die vanaf de straat ontsloten wordt en een een achter de hoeve gesitueerd vrijstaand bakhuis, eveneens in vakwerk uitgevoerd. De vakwerkhoeve dateert uit de 18de en 19de eeuw, het bakhuis uit de 18de eeuw.

Waardering

Het complex bestaande uit vakwerkhoeve met binnenplaats en bakhuis in vakwerk, gelegen in het beschermd dorpsgezicht Höfke-Schweiberg vertegenwoordigt algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de gaafheid van het complex en van de complexonderdelen;

- de betekenis voor de agrarische geschiedenis;

- de bouwhistorische waarden die in de complexonderdelen worden aangetroffen;

- de historische en de landschappelijke belevings- en ervaringswaarden die in het complex besloten liggen.

Höfke 2 6281 NB Mechelen Ja
L 355 Wittem