Gorsselse Enkweg 2, Gorssel

Omschrijving

MOLENAARSHUIS. Het stenen molenaarshuis met een onregelmatige T-vormige plattegrond is voorzien van een schilddak dat is gedekt met dakpannen. De voorgevel van het molenaarshuis is asymmetrisch ingedeeld. Het is voorzien van drie zes-ruits vensters met aan weerszijden van elk venster een uitwendig luik. Tussen de twee meest linkse vensters bevindt zich het voordeurkozijn met een twee-ruitsvenster boven de deur. In de voorgevel zijn recht boven de drie zes-ruits vensters drie lage rechthoekige vensters opgenomen. De voorgevel en de beide zijgevels zijn voorzien van een horizontale band boven de vensters. De T-vormige uitbouw aan de achterzijde is voorzien van een zadeldak met wolfseind dat is gedekt met dakpannen. De binnenhoek linksachter in de T-vormige plattegrond is dichtgebouwd met een éénlaagse stenen aanbouw die is voorzien van een plat dak. Het interieur van het molenaarshuis is voorzien van authentieke elementen.

Waardering

Het molenaarshuis is van algemeen belang uit typologisch en bouwtechnisch-historisch oogpunt als functioneel onderdeel van het complex aan de Gorsselse Enkweg.

527668
Geertruida Cornelia

Omschrijving

MOLENCOMPLEX. De als grondzeiler uitgevoerde ronde stenen molen is in 1893 gebouwd als korenmolen. De molen is omstreeks 1934 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de kap werden verwijderd. Later werd ook het gaande werk verwijderd. Voorafgaand aan de onttakeling werd naast de molen een vrijstaand bakstenen maalderijgebouw gebouwd. De incomplete molen kreeg een functie als opslagruimte voor de maalderij. De molen is in opdracht van de eigenaar eind 20e eeuw hersteld tot maalvaardige korenmolen. De huidige molen is op de stenen romp en een paar balken na geheel nieuw. De molen draagt sinds de completering de naam 'Geertruida Cornelia'. De maalderij heeft thans de functie van opslagruimte. Het bij het molencomplex behorende molenaarshuis functioneert thans als woning. Het molencomplex ligt in een landelijk gebied dat bekend is onder de naam Eesterhoek. Het molencomplex is duidelijk zichtbaar in een open omgeving. Het molencomplex bestaat uit een molen, een molenaarshuis en een maalderijgebouw met twee aanbouwen.

Omschrijving

Het molencomplex bestaande uit de hierboven genoemde gebouwen is kenmerkend voor een windkorenmolencomplex uit het einde van de 19e eeuw waarbij in de eerste helft van de 20e eeuw de windmolen werd vervangen door een mechanische maalderij.

Het molencomplex is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als representant van een ronde stenen korenmolen, een maalderijgebouw en een molenaarshuis;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Gelderland en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege ensemblewaarden van de incomplete molen, het maalderijgebouw en het molenaarshuis;

- vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging en de historische gaafheid van de omgeving;