De Verwachting, Tholen

Inleiding

MOLEN. De ronde stenen molen met de naam 'De Verwachting' is in 1848 gebouwd als korenmolen. De molen is omstreeks 1930 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De molen werd woning. Tussen 2008 en 2009 is de molen gecompleteerd met kap, stelling, gevlucht, Oud Hollands- en gaande werk tot een maalvaardige korenmolen. Het complex ligt aan de zuidkant van de oude stad, nabij de vroegere stadswal. De molen heeft een prominente plaats in het stadsbeeld.

Omschrijving

De molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp. De uit zes bouwlagen bestaande molen is ter hoogte van de begane grond wit bepleisterd.

De molen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbare en representatieve ronde stenen korenmolen uit het midden van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Zeeland en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;
- vanwege de aanwezigheid van nog een tweede korenmolen op de stadswal waarmee de stad Tholen een van de zeer weinige omwalde plaatsen is met nog twee molens op de wal.

Korenmolen Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Vlasmarkt 1 4691 BH Tholen Ja