Markt 26, Tholen

Restanten v.m. Huis Lichtenbergh. Pand met twee vleugels haaks op elkaar gebouwd in de hoek van de Markt met de Stoofstraat, in 1778 gesticht, gemutileerd door het slopen van de kap, alsmede door het inbrengen van een winkel in het linker gedeelte. Bewaard gebleven een gedeelte van de oorspronkelijke hardstenen borstwering met zwart geschilderde ornamenten en vensteromlijstingen met geprofileerde onderdorpels. Inwendig een zaal waarin een gesneden gemarbreerd-geverfde schoorsteenomlijsting in Lod. XV vormen en waarvan ook alle overige architectonische onderdelen de wat rococo vormen uit de bouwtijd hebben bewaard. Een kleinere zaal, waarin boven de toegangsdeur naar de salon fraai stucwerk met alliantie-wapens. Aan de tuinzijde een rechte gevel met vensters in de trant van het tweede kwart van de 19e eeuw, alsmede een rococo omlijste gedenksteen, die betrekking heeft op de stichting van het huis in 1778.

Markt 26 4691 BX Tholen Ja
Markt 24 4691 BX Tholen