De Hoop, 't Zand

Inleiding

INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'De Hoop' is omstreeks 1865 gebouwd als korenmolen. Voor de bouw van de molen werd gebruikt een elders afgebroken molen, vermoedelijk een zaagmolen. De molen is in 1940 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg een functie als opslagruimte annex verkoopruimte en is tot op heden als zodanig in gebruik. Hij ligt aan de noordwestzijde van 't Zand, aan de westzijde van het Noord-Hollands Kanaal. De incomplete molen staat op een maalderijterrein met verschillende hoge loodsen en aanbouwen. Deze loodsen en aanbouwen vallen buiten de werking van de Monumentenwet. De incomplete molen is goed zichtbaar vanaf de rijksweg Alkmaar - Den Helder.

Omschrijving

De incomplete molen bestaat uit een lage gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant met achtkantstijlen uit één lengte. De uit vier bouwlagen bestaande incomplete molen is vanaf de stenen voet tot de duisplanken bekleed met hout en daarboven gedekt met riet en voorzien van een puntdak.

Waardering

De incomplete molen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit het midden van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Holland en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging;

- vanwege de zeldzaamheid van een stellingmolen met achtkantstijlen uit één lengte en het feit dat het hier een van elders afkomstige, verplaatste molen betreft.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
527656
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Korenmolen Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Molenpad 10 1756 EE 't Zand BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Bovenkruier
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 1686 Zijpe
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1860 1860 vervaardiging
Naar boven