Boxbergerweg 66, Diepenveen

Omschrijving onderdeel 4: BRUG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde.

Ten westen van het hoofdgebouw voert de toegangslaan over een brug welke bestaat uit twee keermuren van vermoedelijk gegoten betonachtig materiaal, die aan weerszijden worden beëindigd door vierkante pijlers van hetzelfde materiaal. Op de vier pijlers staan schampstenen van gepleisterde rode baksteen op vierkante grondslag waarvan de hoeken zijn afgeschuind, bekroond door een piramide-vormige afdeksteen. De schampstenen zijn paarsgewijs verbonden door een ijzeren ketting. Het brugdek onderscheidt zich niet van omgeving, een met klinkers bestrate weg met aan weerszijden een strook gras. De brug dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw.

De BRUG behorende tot de historische buitenplaats Overvelde is van algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving;

527569
Overvelde

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde HISTORISCHE BUITENPLAATS OVERVELDE met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), BRUG (4), BOERDERIJ 'DE WILGERIJ' (5), GRAFMONUMENT (6), HEKPIJLERS (7).

Ten noorden van Diepenveen ligt ten oosten van de Boxbergerweg de historische buitenplaats het Overvelde. De geschiedenis van het Overvelde is tot op heden getraceerd tot Jan Garritzen Overvelde die in 1742 ter plaatse een boerenbedrijf had. De kaart die J.G. Hottinger omstreeks 1783 van het gebied maakte toont bij Overvelde een formele lanenstructuur van twee lanen ten oosten van en evenwijdig aan de Boxbergerweg en een laan haaks op de Boxbergerweg, die de genoemde lanen in het midden snijdt en in het open veld lijkt te eindigen. Op de kaart is geen bebouwing te onderscheiden waar de laan heen zou kunnen leiden. Het is evenmin bekend of het huidige herenhuis er op dat moment al was. Stilistisch beschouwd kan dit huis zowel aan het einde van de 18de als aan het begin van de 19de eeuw gebouwd zijn. Gezien de moeite die de bewoners uit de late 18de eeuw namen om een dergelijke kostbare lanenstructuur aan te leggen lijkt het aannemelijk dat er tenminste een grote herenboerderij op het landgoed stond. Mogelijk bestond het huidige herenhuis al en vormde dit huis het voorhuis van de boerderij van de toenmalige eigenaars, het huis draagt namelijk aan twee zijden sporen van lagere aanbouwen met zadeldak.

In 1852 werd het landgoed geveild, de omschrijving in het veilingboekje luidt als volgt: "Het aanzienlijk en rentgevend landgoed Het Overvelde genaamd,( ...), groot circa 81 bunder, met Heerenhuis en annexe Stalling, uitgestrekte Tuin met 168 beste vruchtboomen, Goudvischkom, Boomgaard, Wandelingen met Opgaande Boomen en Vijvers, extra beste Akkermaalsbosschen, Boerenwoning, afzonderlijke Schuur en Berg met bijbehorende Bouw-, Weide- en Hooilanden en Dennenbosschen, alles bij elkander gelegen." De op het landgoed gelegen boerderij 'De Wilgerij' werd met schuur en bijbehorende landerijen apart aangeboden en verkocht. In 1884 werd het sterk gereduceerde landgoed verkocht aan J.J. van Coeverden. Van Coeverden en zijn kinderen breidden het landgoed gestaag uit met omliggende boerderijen en grond tot een omvang van ruim 73 ha. Volgens testamentaire beschikkingen van zoon Eduard van Coeverden werd het landgoed na diens dood in 1956 ondergebracht in een stichting, waarbij bepaald was dat het niet verkocht mocht worden en dat het opengesteld moest worden voor het publiek. Zo geschiedde en tot op heden voert de Stichting Het Overvelde het beheer over het landgoed.

Voor de bescherming van ondergeschikt belang is de tennisbaan ten noordoosten van het huis.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS OVERVELDE is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde:

- vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis;

- vanwege het monumentale landhuis uit circa 1800;