Dorthermolen, Bathmen

Inleiding

MOLENROMP MET PAKHUIS. De destijds als stellingmolen gebouwde achtkante bovenkruier met de naam 'Dorthermolen' is vermoedelijk in het midden van de 19e eeuw gebouwd en was ingericht als koren- en pelmolen. Later werd de molen aan de zuid-zuidwestkant uitgebreid met een rechthoekig bakstenen pakhuis waarin tevens een mechanisch gedreven koppel maalstenen werd geplaatst. De stelling is in 1947 verwijderd. De molen is na 1954 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot de hoogte van het voormalige spoorwiel en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp met pakhuis kreeg toen een functie als opslagruimte, maar is thans in gebruik als woning. Hij ligt in een open omgeving.

Omschrijving

De molenromp bestaat uit een achtkante gemetselde bakstenen romp en een aangebouwd gemetseld bakstenen pakhuis met een rechthoekige plattegrond. De molenromp is op zeven hoeken van zware hellende steunberen voorzien welke reiken tot de voormalige stellingzolder. De uit drie bouwlagen bestaande romp is vanaf de eerste verdieping bekleed met potdekselwerk van houten delen en is voorzien van een plat dak met daarop een dakterras. Rondom het platte dak is een dichte houten borstwering aanwezig. Het uit twee bouwlagen bestaande pakhuis is voorzien van een vlak liggend dak. In de molenromp, die voorzien is van twee inritten, zijn verschillende bouwsporen van de voormalige inrichting aanwezig.

De molenromp met pakhuis is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een stenen achtkante koren- en pelmolen met een aangebouwd stenen pakhuis dat tevens plaats bood aan een mechanisch aangedreven koppel maalstenen;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege ensemblewaarden van de molenromp en het pakhuis;

- vanwege situationele waarden betreffende het buurtschap waar hij in staat en de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;

- vanwege zijn zeldzaamheid als gemetselde achtkante molen.