Maasberg 2, Elsloo

Omschrijving onderdeel 6: WATERBAK TEGEN DE PUI VAN HET KASTEEL.

Hardstenen, vrijwel vierkante waterbak met hardstenen rugstuk dat tegen de voorgevel van het kasteel is geplaatst; in dit rugstuk een gietijzeren spuwer in de vorm van een leeuwenkop. Datering: omstreeks het midden van de 19de eeuw.

De hardstenen waterbak met rugstuk en spuwer bezit algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de betekenis voor de geschiedenis van het kasteel Elsloo;

- de representatieve betekenis van het object voor de geschiedenis van het historisch ambacht en handwerk;

- de sierende functie.

527399
Kasteel Elsloo

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL ELSLOO. Reeds in de 12de eeuw werd Elsloo vermeld, in de jaren tussen 1613 en 1649 viel het kasteel Elsloo ten prooi aan de Maas als gevolg van overstroming: het lag ten westen van het samenstelsel van 19de-eeuwse economiegebouwen die nu met kasteel Elsloo worden aangeduid. Bij zeer lage waterstand zijn sporen van het oude kasteel midden in de Maas, ten noorden van het huidige dorp, zichtbaar. De historische buitenplaats kasteel Elsloo is een op hoofdlijnen en deels in detail gaaf bewaarde historische buitenplaats gelegen aan de zuidzijde van het dorp Elsloo, aan het kanaal van Maastricht naar Maasbracht (Julianakanaal) in fraaie landschappelijke omgeving. De oude kern van Elsloo is beschermd dorpsgezicht. De historische buitenplaats kasteel Elsloo omvat zeven onderdelen: het hoofdgebouw, kasteel Elsloo, bestaande uit economiegebouwen (1817-1833) en neo-gotische toren (1838) (1), historische tuin- en parkaanleg (2), vrijstaande natuurstenen hekpijler bij de ingang (3), vijf hardstenen drenkbakken in de hof (4), hardstenen tuinvaas in de hof (5), waterbak tegen de pui van het kasteel (6), smeedijzeren tuinhek met bakstenen pijlers - tweede helft van de 18de eeuw (7).

De HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL ELSLOO is van algemeen belang op basis van:

- de historische representativiteit voor een aanleg in landschapsstijl;

- de aanwezigheid van een hellingbos als compositorisch onderdeel van de historische buitenplaats;

- de gaafheid van de aanleg in zowel structuur als detail;

- de betekenis voor de geschiedenis van de tuin- en landschapskunst in Nederland;

- de toegevoegde waarde voor het beschermd dorpsgezicht Elsloo;

- het feit dat de historische buitenplaats kasteel Elsloo voorziet dankzij de opstallen en aanleg, sierende hoedanigheden en utiliteits-uitingen in een opmerkelijk veelzijdig en samenhangend spectrum van historische belevings- en ervaringsmomenten.

Maasberg 2 6181 GV Elsloo BY Ja
C 361 Elsloo