't Hofhuis, Vorden

Omschrijving onderdeel 9

HEK tussen voorplein en weiland, eerste helft 20ste eeuw; ca. 50 meter lang hek (oorspronkelijk ca. 150 meter lang), aansluitend aan de noordzijde van het kasteel, aangebracht als afscheiding tussen het voorplein en het weiland; bestaande uit een planken hekwerk met 8-hoekige stenen pijlers afgesloten door een halve bol met per pijler een uitsparing voor drie planken.

HEK tussen voorplein en weiland zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de zeldzaamheidswaarde

- vanwege de ornamentele waarde

- als gaaf bewaard voorbeeld van historisch hekwerk op een historische buitenplaats

527374
Hackfort

Omschrijving van het complex

De historische buitenplaats Hackfort ligt enkele kilometers ten westen van Vorden aan de Hackfortsebeek en bestaat uit een in oorsprong middeleeuws kasteel met o.a. bijgebouw, een boerderij, een watermolen, enkele beelden; voor het huis een korte oprit over een bomenplein vanaf de Baakseweg, en aan de overkant van de beek een 19e eeuws wandelbosje; verder een moestuin en enkele bouwsels; dit alles visueel geïntegreerd gelegen in een parkachtig agrarisch cultuurlandschap, waarin enkele solitairen, een heuveltje en een fraai gezicht naar het noordwesten vanuit de achterkant van het kasteel; aan noord- en oostzijde sluiten twee elkaar onder een scherpe hoek kruisende eikenlanen het complex fysiek en visueel af van het omringende landschap; het betreft de thans openbare wegen Hackfortselaan en Baakseweg; de beide wegen behoren gedeeltelijk tot het beschermde complex.

Het complex bestaat uit: KASTEEL (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), BOUWHUIS (3), MOLEN (4A) MET HOUTLOODS (4B), BOERDERIJ (5), BRUG (6), SCHUUR (7A) en KOUDE BAK (7B) en SCULPTUREN (8A-8E), HEK (9), HALLEHUISBOERDERIJ (10A) met WATERPOMP (10B), BIJSCHUUR (10C), EENROEDIGE HOOIBERG (10D) en BAKOVENTJE (10E).

Waardering van het complex

De buitenplaats Hackfort is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom en de vrijwel ongestoorde landschappelijk-visuele waarden, met name de fraaie situering van het kasteel met aanhorigheden aan de Hackfortse Beek.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Baakseweg 8 7251 RH Vorden BY Ja