Omschrijving complexonderdeel 3:

Ten westen van de kerk Sint Joannes de Doper ligt een ommuurd kerkhof, uitgevoerd met een smeedijzeren poort en bezet met enkele opvallende graftekens: kindergraf Kersten (1942), kindergraf met ijzeren kruis Mia Smits (1945, maar zeker ouder), graf Poos (1925, met bisquit beeldje), graf Jansen (1909), graf Gebte (1888), boomstamkruis Bouwens (1930), tombe Mooren (1892), graf pastoor Van Brussel (1888), graf Mooren (1940).

Waardering

Het ommuurde kerkhof met smeedijzeren poort en verschillende graftekens ten westen van de aan Sint Joannes de Doper gewijde Rooms Katholieke kerk vertegenwoordigt het algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

de betekenis voor de funeraire cultuur, met name wegens enkele opmerkelijke historische graftekens;

- de historische belevings- en ervaringswaarden die en rond het ommuurde kerkhof besloten liggen;

- als wezenlijk historisch onderdeel van het complex waartoe ook de kerk en pastorie behoren.

527326
RK Kerk van den H.Joannes Baptist

Omschrijving complex

Het complex bestaande uit de Rooms Katholieke kerk H. Johannes de Doper aan de Gentstraat 2 (complexonderdeel 1), de pastorie aan het Julianaplein 1 (complexonderdeel 2) en het kerkhof (complexonderdeel 3) is gesitueerd in de 19de-eeuwse dorpskern van Gassel. De afzonderlijke complexonderdelen bevinden zich naast elkaar en vormen tezamen een coherent van religieus-historische objecten en elementen dat, mede als gevolg van het Julianaplein ten zuiden van de complexonderdelen, in hoge mate beeldbepalend is voor Gassel.

Waardering

Het complex bestaande uit de Rooms Katholieke kerk H. Johannes de Doper (1), pastorie (2) en kerkhof (3) te Gassel vertegenwoordigt het algemeen belang op basis van:

- de ouderdom van de afzonderlijke complexonderdelen;

- de gaafheid van de afzonderlijke complexonderdelen;

- de onderlinge functionele, historische en ruimtelijke betrokkenheid van de complexonderdelen alsook in relatie tot de dorpskern van Gassel;

- de architectuur- en cultuurhistorische betekenis van het complex;

- de historische belevings- en ervaringswaarden die in en rond het complex besloten liggen.