Hoflaan 43, Middelharnis

Inleiding

Dubbel WOONHUIS gelegen aan het Louis Bouwmeesterplein op de hoek met de Emmalaan. Het pand werd in 1929 gebouwd naar een ontwerp van de Rotterdamse architect A. Siebers. Het ontwerp is beïnvloed door de principes van het Nieuwe Bouwen en maakt deel uit van de typologische ontwikkeling van de witte villa's. In het interieur zijn nog enkele originele details uit de bouwtijd aanwezig, zoals onder meer stopcontacten, tochtdeur en hang- en sluitwerk. De achtergevel op de begane grond en de keuken van nummer 45 zijn gewijzigd. Rondom het woonhuis is een deels vernieuwde, tweedelige tuin aangelegd. Rondom deze tuinen staat een kapitaal bestaande uit gemetselde kolommen, waartussen stalen buizen.

Omschrijving

Het woonhuis is samengesteld uit kubische bouwvolumes van verschillend formaat die worden afgedekt door een plat dak dat deels als dakterras gebruikt kan worden. De gevels zijn van wit geschilderde, gepleisterde baksteen. Het aanzien wordt verlevendigd door de lekdorpels onder en boven de vensters en de afdekplaten van de borstwering gemaakt van bruine tegels. Het pand is voorzien van enkele en samengestelde vensterpartijen met stalen kozijnen en openslaande ramen. De voorzijde wordt gevormd door drie kubische bouwvolumes. Het middelste volume staat iets terug ten opzichte van de twee andere volumes en heeft een entreeportiek met twee ingangen op de begane grond en op de eerste verdieping een in de gevel terugliggend balkon (loggia). Aan weerszijde van het portiek is dik matglas bij wijze van venster in de muur gemetseld. Het linker bouwvolume (nr.43) heeft op de begane grond op beide hoeken een erker, de linker met een overstekend plat dak. De achtergevel wordt gevormd door vijf kubische bouwvolumes. De twee buitenste volumes hebben een identieke opbouw. Het middelste deel van de achtergevel bestaat uit drie bouwblokken die in hoogte variëren en achter elkaar geplaatst zijn. Het achterste blok heeft drie bouwlagen die afgedekt worden door een plat dak. De eerste verdieping van dit blok heeft openslaande deuren die uitkomen op het dak van het middelste blok dat dienst doet als balkon. Hiervóór is het voorste blok geplaatst, eveneens met één bouwlaag onder plat dak. De zijgevel van nummer 45 heeft een erker met overstekend plat dak, dat naar achteren doorloopt als een veranda.

Waardering

Het woonhuis met erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

- Het woonhuis is van cultuurhistorische belang als een bijzondere schakel in een typologische ontwikkeling in de woonhuisarchitectuur.

- Het woonhuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere ontwerp en vanwege de samenhang tussen het exterieur en het interieur.

- Het woonhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de hoge mate van gaafheid van het exterieur en grote delen van het interieur.

Hoflaan 43 3241 GK Middelharnis Ja
Hoflaan 45 3241 GK Middelharnis