Goederenloods, Goes

Inleiding

Goederenloods, in 1870 in Waterstaatsstijl gebouwd op het emplacement van station Middelburg. De loods is in 2001 in zijn geheel opgelicht en in oostelijke richting verplaatst en bevindt zich tegenwoordig op het emplacement te Goes.

Omschrijving

De goederenloods heeft een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog met een zadeldak. Opgetrokken uit baksteen, die later wit is geschilderd (anno 2003 is de loods in een niet-historische tint geel geschilderd) en deels voorzien van een gepleisterde plint.

De westelijke topgevel is voorzien van verdiepte velden en hoeklisenen en een gepleisterde plint; voorts drie licht getoogde houten vensters, de middelste 3x3 ruits met aan weerszijden een 3x2 ruits venster. In de top van deze gevel bevindt zich een rond stalen rozetvenster met een gepleisterde omlijsting.

Aan de zuidelijke langsgevel (spoorzijde) bevindt zich ter hoogte van de plint een perron op gemetselde steunmuurtjes.

Daarboven een reeks van zes goederendeuren, anno 2003 deels beglaasd. De gevel wordt afgesloten door een in het verlengde van het zadeldak doorlopende luifel. Deze luifel wordt gedragen door een korbeelconstructie van geklonken stalen profielliggers op consoles.

De oostelijke topgevel is vrijwel identiek aan de westelijke, maar in het midden voorzien van een dubbele deur in plaats van een venster.

De noordelijke langsgevel is voorzien van vier getoogde dubbele houten goederendeuren, anno 2003 deels beglaasd, in verdiepte gevelvelden en een vernieuwde deurpartij. De rechter travee is voorzien van een getoogd venster met middenstijl en roedeverdeling; onder het venster een gepleisterde borstwering. Ter hoogte van de plint bevinden zich bakstenen muurtjes van nieuw metselwerk. Voorts een luifel zoals aan de zuidelijke langsgevel.

Het zadeldak en de luifels zijn gedekt met bitumineus materiaal en in oorsprong voorzien van geprofileerde lijsten.

Inwendig is de historische metalen constructie bewaard en in het zicht.

Waardering

Goederenloods van typologische en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege gaafheid en zeldzaamheid.

Goederenloods Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Stephensonweg 9 4462 GM Goes BY Ja