De Brink 6, Cothen

Onderdeel 3: erf

Omschrijving

Het ERF van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland' vertoont niet de gebruikelijke opzet van een boerenerf in deze streek, maar is een inmiddels vrij zeldzaam voorbeeld van een boerderij met erf gelegen binnen de dorpsstructuur. De boerderij vormt dan ook een onderdeel van de bebouwing als afsluiting van de noordelijke wand van De Brink. Het eigenlijke erf ligt achter de boerderij en links hiervan. Achter de boerderij is nog een betrekkelijk ondiepe strook grond over. Hierop is na 1962 een houten wagenschuur gebouwd; deze schuur is niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. In 1962 stond op deze plaats nog een hooiberg. Links naast de boerderij is nog een forse open ruimte. Hier is in 1900 een grote, vrijstaande stenen stal gebouwd. De functie van deze open groene ruimte zal die van boomgaard annex moestuin zijn geweest. Op de zeer smalle strook grond die aan de rechterzijde van de boerderij resteert staat een leilinde.

Waardering

Het erf van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland' is van algemeen belang vanwege - stedenbouwkundige en landschappelijke waarde; - de ruimtelijk-functionele samenhang van de onderdelen.

527222
Herberg van Friesland

Complexbeschrijving

Het boerderijcomplex 'HERBERG VAN FRIESLAND' is gelegen aan de noordzijde van De Brink op de hoek met de oprijlaan naar Rhijnestein en aan de achterzijde grenzend aan de Kromme Rijn. Het complex bestaat uit de volgende onderdelen: 1. BOERDERIJ 2. STENEN STAL 3. ERF.

Het complex maakt deel uit van de dorpsbebouwing aan De Brink, de boerderij vormt de noordelijke afsluiting hiervan. Het eigenlijke erf bevindt zich hierachter en links van de boerderij, waarin een vrije, groene ruimte de stenen stal staat.

Waardering

Het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland' is van algemeen belang vanwege - de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in de dorpskern gelegen boerderijcomplex; - van groot stedenbouwkundig en landschappelijk belang; - de vermoedelijke ouderdom van de boerderij en vanwege de vrij grote mate van gaafheid.

Erfbeplanting Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Erfinrichting Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja