Familiegraf Kruyff Bartholomeus & Z, Rotterdam

Inleiding

GRAFKAPEL op de begraafplaats Oud-Kralingen, gebouwd in 1911 in Neo-Romaanse stijl, voor de familie Pieter Kruyff Bartholomeus & Zn.

Omschrijving

De grafkapel met grafkelder is een in baksteen en beton opgetrokken (vierkante) centraalbouw met een betonnen koepeldak met lantaarn. Op de hoeken hoger opgaande, gemetselde pijlers bekleed met hardsteen en aan de buitenzijden voorzien van wit marmeren panelen met afgeronde bovenzijde. Op het marmer zijn koperen omgekeerde toortsen aangebracht. De pijlers worden bekroond met hardstenen eikels. De van een hardstenen bekleding voorziene gevels hebben elk een gebogen fronton met een fries van wit marmeren gebeeldhouwde rozetten. Op de gebogen frontons van zuid- en noordgevel zijn bronzen lauwerkransen met palmtakken en banderollen aangebracht. Deze gevels zijn tevens voorzien van tweelichtvensters met zwart marmeren zuiltjes tussen en aan weerszijden van de vensters. De zuiltjes hebben wit marmeren basementen met voetloof en teerlingkapitelen. De archivolten zijn voorzien van breukstaafmotief. De glas-in-lood-vensters bevatten kleine gestileerde bloemmotiefjes en elk in het centrum een rond glas met een gebrandschilderd vergankelijkheidssymbool, respektievelijk een olielamp, een vlinder, een schedel en een zandloper. De oostgevel (achtergevel) heeft een identieke indeling met in plaats van vensters twee rechthoekige blindnissen. (Het fronton draagt geen koperen ornament.) Aan de westzijde bevindt zich het uitgebouwde ingangsportaal, voorzien van een puntgevel met kleine pinakelachtige schouderstukken en een ronde topbekroning. Het ingangsportaal heeft een hardstenen zadeldak met een leisteenbedekking suggererende gravering. De puntgevel is gedecoreerd met een lijst met breukstaafmotief en een driehoekig reliëf met banderolmotief. Achter het zadeldak bevindt zich een gebogen fronton conform de overige gevelzijden. Dit fronton is links en rechts voorzien van koperen palmetten. Het ingangsportaal heeft aan weerszijden twee zwart marmeren schalken met wit marmeren basementen en kapitelen die gedecoreerde wit marmeren archivolten dragen. Bij het uiterst rechtse basement is in plaats van voetloof een gebeeldhouwd kikkertje aangebracht. Het ingangsportaaltje bevat vijf zwart marmeren traptreden en een ondiep tongewelf voorzien van cassette-achtige profilering. De dubbele eikenhouten deur met decoratieve profilering bevat rechthoekige vensters met siertraliewerk. Boven de deur bevindt zich doorlopend in het portaal een hardstenen fries met goudkleurig geverfde letters in reliëf: 'FAMILIE GRAF VAN PIETER KRUIJFF BARTHOLOMEUS & ZN.' In de boogtrommel van de rondboog boven de deuren glas-in-lood vensters: in het midden een halfrond venster met een half weergegeven zon en er omheen vier rondlichten met bloemmotieven. Het koepeldak met inwendig kloostergewelf draagt een ronde lantaarn met acht kleine rondboogvensters waartussen zwart marmeren deelzuiltjes met wit marmeren basementen en kapitelen. De lantaarn heeft een koepeldakje bekroond met een kelkvormig ornament.

In het interieur een witmarmeren vloer en lambrizering van wit marmer met verdiepte panelen van grijs marmer. In de hoeken zijn nissen aangebracht met aan weerszijden zwartmarmeren zuiltjes. De opening naar de grafkelder is afgesloten met een verschuifbare wit-marmeren plaat en omgeven door een sierlijk smeedijzeren hekwerk. De grafkelder kan worden betreden via een verschuifbaar stalen trapje.

Waardering

Rijk gedecoreerde grafkapel van de familie Pieter Kruyff Bartholomeus & Zn., gebouwd in 1911 in Neo-Romaanse stijl, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, met name vanwege de voorname uitvoering en de rijke decoratie met vergankelijkheidssymbolen van belang binnen de ontwikkelingsgeschiedenis van het funeraire erfgoed. Tevens van belang vanwege de ensemblewaarde op de begraafplaats Oud-Kralingen als beeldbepalend grafmonument.

527205

Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Grafkelder Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Laan van Oud-Kralingen 1 3066 HA Rotterdam Prinsenland Ja
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkelder waarop grafkapel Familiegraf
C 5098 Kralingen