Bergwijck, Rotterdam

Inleiding

Voormalig KOETSHUIS annex WAGENSCHUUR, deel uitmakend van het boerderijcomplex 'Bergwijck'.

Omschrijving

Koetshuis/wagenschuur bestaande uit een bouwlaag en een gedeeltelijke kapverdieping (hooizolder), opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Het gebouw is voor iets meer dan de helft (gedeelte aan Boezemvaartzijde) opgebouwd uit baksteen, terwijl het achterste gedeelte in hout is opgetrokken. Het zadeldak is met pannen gedekt. De representatieve voorgevel is gestuct en het dak is afgewerkt met geschulpte windveren. De voorgevel bevat in het midden dubbele openslaande houten deuren. De deuren hebben een drievlaksverdeling met onder en boven kleine vakken met latwerk (onder diagonaal, boven verticaal) en in het midden een groter vak voorzien van siertraliewerk. De deuren zijn bevestigd met smeedijzeren kruisgehengen. Boven de deuren een houten ventilatiestrip met eenvoudig houtsnijwerk. De houten deuromlijsting is licht getoogd. De zuidelijke stenen zijgevel is opgetrokken in witte baksteen met enkele banden van rode baksteen en bevat een deur en drie verschillende rechthoekige vensters. De noordelijke stenen zijgevel is opgetrokken in witte baksteen en bevat links een horizontaal in tweeen gedeelde lattendeur met smeedijzeren gehengen en rechts een rondboogvenster met zesvlaks stalen roedenverdeling. De houten achtergevel bevat in de topgevel (met horizontale planken beschoten) een deuropening ter hoogte van de hooizolder. De situatie op de begane grond lijkt gewijzigd.

Waardering

Koetshuis/wagenschuur uit 1859, historisch-functioneel onderdeel behorend bij het boerderijcomplex 'Bergwijck', van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, typologische en ensemblewaarde, alsmede wegens situationele en beeldbepalende waarde binnen het pre-stedelijke karakter van de lintbebouwing aan de Grindweg.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
527201
Complexnaam
Bergwijck
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Westelijk van de Grindweg en Boezemvaart gelegen complex van voormalige BOERDERIJ 'Bergwijck' en bijbehorend KOETSHUIS/WAGENSCHUUR, in 1859 gebouwd in Eclectische stijl.

N.B. In 1980 werd de boerderij verbouwd tot drie woningen. De Grindweg heette tot 1916 Bergweg.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een boerderij en een hiernaast parallel gelegen koetshuis/wagenschuur. De objecten staan met hun voorgevels iets schuin ten opzichte van de Grindweg/Boezemvaart. Het koetshuis is noordelijk van de boerderij gesitueerd. De objecten zijn opgetrokken in gedeeltelijk gepleisterde baksteen en voorzien van met pannen gedekte zadeldaken. Deuren en vensterkozijnen zijn van hout.

Waardering

Complex 'Bergwijck' bestaande uit boerderij en koetshuis/wagenschuur, gebouwd in 1859 in Eclectische stijl, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische, typologische en ensemblewaarde, alsmede wegens de situationele en beeldbepalende waarde binnen het pre-stedelijk karakter van de lintbebouwing aan de Grindweg.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Grindweg 99 3054 VJ Rotterdam Hillegersberg Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 2235 Hillegersberg
D 2220 Hillegersberg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1859 1859 vervaardiging
Naar boven