Wittenburgstraat 11, Zevenaar

Omschrijving

VEESCHUUR, 1868; aan de Wittenburgstraat ten zuidwesten van het huis; grote bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond; zadeldak met rode pannen tussen tuitgevels met ezelsrug; boven in de gevel telkens drie kleine ronde vensters; zijgevel (straatgevel) met vijf gekoppelde vensters in ondiepe segmentboognis; in noordelijke kopgevel getoogde inrijpoort met sluitsteen 1868; kapconstructie met bijzondere gebogen spanten.

De VEESCHUUR is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

-vanwege de ouderdom

-vanwege de kloeke architectuur van de veeschuur, o.a. de bijzondere kapconstructie

-als wezenlijk historisch en functioneel onderdeel van de buitenplaats

-vanwege de ensemblewaarde

527180
Sevenaer

Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS SEVENAER ligt in het gelijknamige stadje, direct ten oosten van het oude centrum; het complex bestaat uit het in oorsprong middeleeuwse huis (vermeld sedert XIV), dat samen met de bijgebouwen in de noordwest hoek van het landschappelijke park staat, en dat aan de westzijde door de nog steeds tot de buitenplaats behorende stedelijke bebouwing langs de Wittenburgstraat wordt begrensd; in het park, waarin thans een bewust gestimuleerde natuurontwikkeling plaats heeft, zijn twee vijvers herkenbaar en enkele slingerpaden; veel paden en open ruimtes zijn dichtgegroeid; bouwsels en bruggetjes zijn verdwenen; toch is de structuur van de aanleg nog goed te herkennen; er zijn twee oprijlanen, die ten noordoosten van het huis samenkomen op het voorplein; in de vork van de beide lanen ligt een oude boomgaard en ten zuiden daarvan een weiland, dat het park aan de oostzijde begeleid; naast het hoofdgebouw zijn er nog het koetshuis, een grote veeschuur, tuinmuren, bakhuis, de duiventoren, een toegangshek, het hondenhok, een sokkel, een terras en een kas en een ensemble van (voormalige) dienstwoningen, pastorie en (voormalige) bedrijfsgebouwen langs de Wittenburgstraat. Laatstgenoemde bebouwing vormt tot op heden een bijzonder en in het land zeldzaam geworden voorbeeld van de historische verwevenheid van de buitenplaats met de aanliggende stad. Het complex wordt aan de westkant begrensd door de Wittenburgstraat, aan de noordzijde door de Didamsestraat en een parkeerplaats, aan de oostzijde door de Babberichseweg en aan de zuidkant door een industrieterrein.

De historische buitenplaats Sevenaer omvat de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW HUIS SEVENAER(1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG(2), KOETSHUIS (3), VEESCHUUR(4), BAKHUISJE (5), DUIVENTOREN (6), TOEGANGSHEK (7) MUUR MET ENTREEPARTIJ(8), MUUR ACHTER BAKHUISJE (9), MUUR IN MOESTUIN (10), MUUR ACHTER voormalige DIENSTWONINGEN (11), WERKSCHUUR (12), HONDENHOK (13), SOKKEL (14), TWEE DIENSTWONINGEN (15A) EN STENEN SCHUUR (15B), TOT WONING VERBOUWDE STAL (16), voormalige DIENSTWONING (17), voormalige DIENSTWONING MET TIMMERWERKPLAATS (18), voormalige PASTORIE (19), voormalige RENTMEESTERSWONING OF POLDERHUIS (20), TERRAS (21) en KAS (22).

Waardering van het complex

De historische buitenplaats Sevenaer is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege het relatief gave ensemble van huis en andere opstallen en het landschappelijke park; bijzonder is de situering nabij de oude stadskern, waarvan het ensemble in feite deel uitmaakt, en het agrarische karakter van de buitenplaats.

Veestal Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Wittenburgstraat 11 6901 AN Zevenaar BY Ja