Oude Beekhoek 2, Ulvenhout

Omschrijving onderdeel 2.

Inleiding

De rechthoekige Vlaamse SCHUUR met zijlangsdeel ligt, aan de zuidkant met de lange zijde en deel aan de straat, in het verlengde van de boerderij. De schuur is nu gedeeltelijk ingericht voor melkvee met aan de zuidkant een paardenstal in de voormalige kleinveestalling.

Omschrijving

De Vlaamse langsdeelschuur is gedekt door een rieten schilddak met lage dakvoet en wolfeinden. Ter plaatse van beide deeldeuren in de kopgevels en de aansluitende lange gevel aan de straat is de dakvoet vloeiend opgelicht. De constructie van de schuur is driebeukig en bestaat uit vijf eiken dekbalkgebinten. De wanden bestaan in hoofdzaak uit horizontale brede houten rabatdelen op een gemetselde plint met daarin enkele ter hoogte van een rabatdeel uitgespaarde kleine liggende raamopeningen met afgeronde hoeken. De zuidelijke kopgevel is gedeeltelijk uitgevoerd in metselwerk. In de noordelijke deeldeuren bevindt zich een rondbogige loopdeur en in de zuidelijke een halfdeur.

Waardering

De Vlaamse schuur heeft cultuurhistorische waarden: het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek.

526898
Boerderijcomplex Oude Beekhoek

Complexomschrijving.

Inleiding

Boerderijcomplex 18e eeuws, bestaande uit vier onderdelen: boerderij (1), Vlaamse langsdeelschuur (2), bakhuis (3) en waterput met boom en putmik (4) en een tweehonderdjarige snoeilinde. Het complex ligt aan de de zuidkant van het dorp Ulvenhout, in het gehucht Beekhoek, op de rand van de bebouwde kom en buitengebied. De met eiken beplante straat Oude Beekhoek kruist de Chaamse Beek aan de noordkant van het perceel. Op het perceel bevinden zich meerdere opstallen zoals een ligboxenstal, een tweede schuur en een vakantiewoning; deze onderdelen behoren niet tot het monument. Naast de agrarische functie is het complex ingericht voor recreatieve (camping) doeleinden.

Waardering

Het boerderijcomplex heeft cultuurhistorische waarden: het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek.

Oude Beekhoek 2 4851 SP Ulvenhout BY Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur