Dwingelerweg 9, Ansen

Omschrijving HOOISCHUUR. (vermoedelijk 1842), gelegen op het achtererf. Gebouw op vierkante plattegrond, deels met hout en riet bekleed en gedekt door een rieten tentdak met toef. Deuren. Inwendig is de houten draagconstructie nog bewaard. Jongere afluiving onder met rode pannen belegd zadeldak.

Waardering HOOISCHUUR met houten afluiving van belang:

- vanwege de ouderdom - vanwege de karakteristieke draagconstructie, de vormgeving en het kenmerkende materiaalgebruik

- vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid

- als functioneel onderdeel van een boerderijcomplex

- voor de beleving van het erf

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

526893
boerderij Dwingelerweg 9, Ansen

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een BOERDERIJ met zijbaander, oorspronkelijke indeling woongedeelte met opkamer, keuken, onderkeldering en voorkamer met waardevolle onderdelen (1842; Ambachtelijk-traditionele bouwtrant), houten HOOISCHUUR (vermoedelijk 1842) met 20ste-eeuwse houten afluiving, VARKENSSTAL met stookhok (1933) en waardevolle ERFsituatie.

Voor de boerderij staan twee knotlinden; aangrenzend ligt de boomgaard met hoogstamfruit. Het gedeeltelijk met keitjes bestrate erf (met vier putten) wordt aan de zuidzijde begrensd door een haagdoorn; voor het huis en langs de Dwingelerweg door eenvoudige houten hekwerken. Deze elementen zijn van groot belang voor de herkenbaarheid van het vroegere boerenerf. De boerderij ligt evenwijdig aan de weg. Een met klinkers bestraat pad (met voor de voordeur twee stukken zandsteen) verbindt de boerderij met de Dwingelerweg, waaraan op die hoogte enkele eiken staat. Sedert het begin van de jaren '90 is de agrarische functie aan het complex onttrokken. NB. De vernieuwde 20ste-eeuwse houten aan- en bijgebouwen (kippenhok en vrijstaande schuur) worden niet van rijkswege beschermd omdat zij jonger zijn dan 50 jaar. Zij zijn wel van belang voor de beslotenheid en de beleving van het erf.

Waardering Boerderijcomplex (dwarsdeelboerderij met waardevolle interieuronderdelen, hooischuur en varkensstal met stookhok en erf van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom

- vanwege de architectuur- en kunsthistorische waarde van met name de boerderij (woongedeelte en gebintstelsel bedrijfsgedeelte)

- vanwege de herkenbaarheid en vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en van delen van het interieur

- vanwege de herkenbaarheid en vrij hoge mate van gaafheid van het erf

- als goed voorbeeld van een voor de streek karakteristiek boerderijtype