Heikant 8, Moergestel

Inleiding

Vrijstaande SCHUUR met dwarsdeel, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XIXB. Gelegen met nok evenwijdig aan de weg, naast de bijbehorende langgevelboerderij, buiten de bebouwde kom te midden van de weilanden en akkers. De vrijstaande schuur met dwarsdeel heeft de deelfunctie van het bedrijfsgedeelte van de bijbehorende langgevelboerderij overgenomen, waarna de deeldeuren aldaar konden vervallen.

Omschrijving

De eenlaagse schuur met dwarsdeel is grotendeels opgetrokken uit oranjekleurige handvormbaksteen in kruisverband. Het schilddak is gedekt met rode muldenpannen. In de lange gevel aan de weg, rechts uit het midden grote dubbele deeldeuren. Staafankers. Hooizolder.

Waardering

De schuur met dwarsdeel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een tamelijk grote, vrijstaande boerenschuur, behorend bij een betrekkelijk gaaf en omvangrijk bewaard gebleven samenstel van langgevelboerderij met vrijstaande schuren voor onderscheiden doeleinden. De schuur heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. De schuur heeft samen met de bijbehorende langgevelboerderij met schaapskooi en halfopen karschop ensemblewaarde en is straatbeeldbepalend.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526875
Complexnaam
Boerderij complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex, bestaande uit een LANGGEVELBOERDERIJ, een SCHAAPSKOOI, een halfopen KARSCHOP en een SCHUUR opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XVIIIB-XIXa. Gelegen buiten de bebouwde kom aan een ontginningsweg te midden van de weilanden en akkers.

Omschrijving

De eenlaagse langgevelboerderij ligt met de korte gevel van het bedrijfsgedeelte aan de weg. Rechts daarvan een schaapskooi, met de nok evenwijdig aan die van de boerderij. Links een grote schuur met dwarsdeel, met de nok evenwijdig aan de weg. Verder naar links ligt achter op het erf een halfopen karschop.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een betrekkelijk gaaf en omvangrijk bewaard gebleven samenstel van langgevelboerderij met vrijstaande schuren voor onderscheiden doeleinden. De schaapskooi die zich daaronder bevindt, bezit zeldzaamheidswaarde. Het gehele complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het complex heeft ensemblewaarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van de streek en is straatbeeldbepalend.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Heikant 8 A 5066 CR Moergestel Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) vrijstaande schuur
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 1037 Oisterwijk
Naar boven