Oud Herlaer 1, Sint-Michielsgestel

Omschrijving onderdeel 3: Omgrachting

Inleiding

OMGRACHTING, oorspronkelijk deel uitmakend van het grotendeels verdwenen kasteel Herlaer. De omgrachting dateert in oorsprong uit XIV-XV en wordt gemarkeerd door hoog geboomte.

Omschrijving

De omgrachting, waarbinnen zich de boerderij Out-Herlaer bevindt, wordt ontsloten door een lange toegangsweg die haaks op de openbare weg door de polder ligt. Ze bestaat uit een onregelmatige cirkelvormige, meestentijds droge gracht, en een laatstelijk in 1999 verhoogde aarden wal. Het geheel ligt vrij in de weilanden, op de wal staat een zestal forse linden.

Waardering

De omgrachting van het voormalige kasteel Herlaer, in oorsprong daterend uit XIV-XV, is van algemeen belang. Gracht en aarden wal hebben cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de omgrachting van een verdwenen kasteel, waarvan muurwerk en naam zijn overgegaan op een langgevelboerderij met bijgebouwen ter plaatse. De resten van de omgrachting hebben bouwhistorische waarde vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis van het complex. De gracht is historisch van betekenis als herinnering aan de tijd van het feodalisme. De resten van de omgrachting vormen met de landschappelijke verhoging, de langgevelboerderij, de bijgebouwen en het hoge geboomte temidden van de weilanden een waardevol landschappelijk en monumentaal ensemble.

526777
Oud Herlaer

Inleiding

Complex, bestaande uit een LANGGEVELBOERDERIJ OP RESTANTEN VAN HET KASTEEL HERLAER, een KOESTAL en resten van een OMGRACHTING, oorspronkelijk deel uitmakend van het grotendeels verdwenen kasteel Herlaer. De huidige bebouwing is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant en dateert van XIV-XIXB. Het geheel ligt vrij op een verhoging in de weilanden en wordt omzoomd door een zestal forse linden.

Omschrijving

Het complex is gebouwd in een U-vorm en wordt ontsloten door een lange toegangsweg die haaks op de openbare weg door de polder ligt. Evenwijdig aan de langgevelboerderij staat een ruime, niet beschermde, halfopen wagenloods (circa 1960) uit rondhout en golfplaat. Aan het uiteinde van het erf staat als verbindende geleding een langgerekte koestal op onregelmatige plattegrond. Het geheel wordt omringd door sporen van een omgrachting waarop linden staan.

Waardering

Het complex van een langgevelboerderij met vrijstaande koestal uit XIXB op restanten van het kasteel Herlaer uit XIV e.v., omringd door resten van een gracht, is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex dat voortgekomen is uit een kasteel en daar ook in naam aan herinnert. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het complex heeft bouwhistorische waarde vanwege de afleesbaarheid van de gecompliceerde bouwgeschiedenis. Het is historisch van betekenis als herinnering aan de tijd van het feodalisme. In samenhang met de landschappelijke verhoging, de resten van de omgrachting en het hoge geboomte temidden van de weilanden vormt het een waardevol landschappelijk en monumentaal ensemble.

Oud Herlaer 1 5271 TT Sint-Michielsgestel BY Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) omgrachting