Asten, Heusden

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE AANLEG.

Het kasteelterrein wordt omsloten door een ellipsvormige buitengracht uit het begin van de 17de eeuw. Daarbinnen het kasteeleiland met centraal daarop het kasteel en omgeven door een cirkelvormige gracht. De begroeiing op het eiland kent geen aanleg meer en is verwilderd. Tussen de beide grachten is aan de oostzijde het terrein van de voorburcht, waarop een U-vormige bebouwing. De binnenoevers van de buitengracht zijn goeddeels als tuin in gebruik. De dubbele omgrachting dateert uit het eerste kwart van de vijftiende eeuw.

De aanleg van het omringende terrein wordt gekenmerkt door een lanenstructuur, waterlopen, bospercelen met het dubbel omgrachte kasteelterrein als middelpunt. In het begin van de negentiende eeuw was er sprake van een "buytenhof", waarvan gedeelten in gebruik waren gegeven aan de pachters van de voorburcht, doch thans is daar weinig meer van terug te vinden. De onder een hoek van circa dertig graden op de poorttoren van de voorburcht aanlopende, door dubbele bomenrijen omgeven, oprijlaan, die een bruggetje over een aftakking van de Voordeldonkse Broekloop bevat, is ca 300 meter lang en vormt uit historisch oogpunt het meest in het oog springende onderdeel van het lanenstelsel. Bij de aansluiting op de weg Asten-Heusden bevinden zich twee driehoekige terreintjes, die vermoedelijk restanten bevatten van een toegangspartij. Ten zuiden van het kasteelterrein is een door waterlopen omgeven rechthoekig bosperceel dat in de negentiende eeuw heeft dienst gedaan als slingerbos, maar thans is verwilderd.

Een wisselend aantal pachtboerderijen maakte in de loop der tijd deel uit van de heerlijkheid Asten. Geen van deze hoeven is echter bewaard gebleven. Een sluisje in het zuidoosten geeft via andere waterlopen de verbinding met de Voordeldonkse Broekloop.

Waardering

De HISTORISCHE AANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de nog goed herkenbare historische structuur van een op een agrarische functie gebaseerde heerlijkheid;

- de ouderdom;

- de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526702
Complexnaam
Asten
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

De aan de zuidzijde net buiten de bebouwde kom van Asten gelegen HISTORISCHE BUITENPLAATS ASTEN, die in structuur en detail deels bewaard is gebleven, omvat de volgende onderdelen: KASTEELRUÏNE (1), HISTORISCHE AANLEG (2) en BEBOUWING OP DE VOORBURCHT (3).

De buitenplaats vindt zijn oorsprong in uitgestrekte landerijen, die in de middeleeuwen kerkelijk bezit waren, maar waarvan de heerlijke rechten in de loop van de 14e eeuw in wereldlijke handen waren overgegaan. De plaats in het dal van de Aa was vermoedelijk van belang als halteplaats voor de doorvoer over land van goederen naar Maastricht, bestemd voor het kapittel van Maastricht in tijden dat de Maas niet bevaarbaar was. De heerlijkheid omvatte een gebied dat ongeveer samenviel met de grenzen van de huidige gemeente Asten.

De eerst vermelding van "t Huys tot Asten" dateert uit 1399, toen het als verdedigbaar centrum in gebruik genomen werd door Gerard van Berkel, die daarvóór, omstreeks 1395, een uitgebouwde hoeve had gekozen als bestuurscentrum voor het beheer van de omliggende landerijen.

Het tot de jaren 1930 eerst tot ruïne vervallen, toen gedeeltelijk herstelde, maar in de tweede wereldoorlog verwoeste, ruïneuze, huis is gelegen op een dubbel omgracht kasteelterrein. Een bakstenen brug verbindt het huiseiland met de tussen de grachten gelegen voorburcht, waarop zich een U-vormige bebouwing bevindt. Een door bomen omzoomde oprijlaan verbindt de weg van Asten naar Heusden met een in het midden van de bebouwing van de voorburcht opgenomen poorttoren die toegang geeft tot de binnenplaats van de voorburcht. Aan de noordzijde wordt de buitenplaats begrensd door de loop van de Voordeldonkse Broekloop, die zich ter plaatse om het terrein heen slingert. Aan de zuid- en westzijde bevinden zicht rechthoekig aangelegde bospercelen, die aansluiten bij de aanleg van het kasteelterrein.

De historische wegenstructuur op de buitenplaats is nog goed herkenbaar; de aanwezigheid van bomenrijen draagt daar in belangrijke mate aan bij.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ASTEN is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de goed bewaard gebleven karakteristiek van een versterkt huis met omliggende hoofdstructuur;

- vanwege de landschappelijk-visuele silhouetwerking.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kasteellaan 4 A 5725 AD Heusden BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 1220 Asten
K 1257 Asten
K 1218 Asten
K 1219 Asten
1894 P 1900 A1 Asten
1894 P 1900 A2 Asten
1894 P 1900 A3 Asten
1894 P 1900 A4 Asten
1894 P 1900 A5 Asten
1894 P 1900 A6 Asten
1894 P 1900 A7 Asten
P 877 Asten
P 1314 Asten
P 874 Asten
P 1899 Asten
P 2043 Asten
P 872 Asten
P 1898 Asten
P 882 Asten
P 873 Asten
P 876 Asten
P 2042 Asten
P 875 Asten
P 1988 Asten
P 638 Asten
P 1140 Asten
P 1894 Asten
P 946 Asten
P 1079 Asten
P 1313 Asten
P 1895 Asten
Naar boven