Hoofdgebouw, Warnsveld

Omschrijving onderdeel 1: (Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW ('t Velde).

De omgrachte havezate is in de loop van de zestiende eeuw tot stand gekomen en rond 1700 aan de westzijde uitgebreid. In 1824 is het bakstenen huis wit gepleisterd en eveneens van Empire-vensters voorzien, die bij de restauratie (1962-1965) zijn vervangen door de huidige meerruits vensters. Het pand heeft een hoofdvleugel bestaande een souterrain en twee bouwlagen onder een schilddak met dwars op de achtergevel (noord) twee tegen elkaar gebouwde vleugels van verschillende lengte afgesloten door trapgevels. Tegen de oostzijde van de hoofdvleugel een torenachtig paviljoen met tentdak. Hierbij aansluitend langs het voorplein een lagere vleugel onder een schilddak met op de zuidoosthoek een achtzijdig torentje bekroond door een klokvormige helm. Alle gevels kennen een regelmatige invulling van meerruits vensters. De voorgevel wordt gevormd door zeven traveeën waarin een a-symmterisch geplaatste ingangspartij aan een halfrond zandstenen bordes (identiek aan De Voorst). De omlijste toegangsdeur heeft een halfrond bovenlicht met spaakroeden. Bij de restauratie in 1962-1965 zijn onder de pleisterlaag zandstenen driehoekige renaissance-elementen met schelpmotief en een fries van afwisselend bakstenen en mergelstenen blokjes blootgelegd. In het dakschild van de zijvleugel een duiventil. In het INTERIEUR is ondermeer het stucwerk in de hal (XIX a) van belang en achttiende-eeuwse schouwen. Het huis in onderkelderd met ton- en graatgewelven.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW ('t Velde) is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de zandstenen renaissance-elementen in de voorgevel daterend uit de bouwtijd circa 1550;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526688
Complexnaam
Het Velde
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), twee TOEGANGSBRUGGEN (3 en 4), KADEMUUR (5), KOETSHUIS (6), VOLIERE (7) en twee HEKPIJLERS (8). Ten oosten van de dorpskern Warnsveld ligt de havezate 't Velde aan de noordzijde grenzend aan de buitenplaats De Voorst. Het in oorsprong middeleeuwse huis werd in de eerste helft van de zestiende eeuw met gebruik van het oude muurwerk opnieuw opgebouwd, terwijl in circa 1600 de trapgevels en de noordoostelijke zijvleugel met toren werden toegevoegd. Aan deze herbouw herinneren de renaissance-elementen in de voorgevel. In 1692 werd het goed aangekocht door Arnold Joost van Keppel ter uitbreiding van zijn naburige bezit De Voorst. Deze liet de havezate uitbreiden met een rechthoekig gedeelte aan de westzijde en tevens de voorgevel onder één bedaking brengen (zie tekening Jan de Beijer, 1743). De architect Daniël Marot, die bij de bouw van De Voorst een belangrijke rol speelde, was betrokken bij de werkzaamheden. Op de Hottingerkaart (1783) is te zien dat de aanleg bestond uit een geometrische structuur bepaald door het geheel omgrachte huis met aan weerszijden vierkante, eveneens omgrachte parterres. In het begin van de negentiende eeuw werd het voorplein middels een dam verbonden met het eiland ten oosten van het huis en werd de aanleg in landschapsstijl vergraven. In 1824 werd het goed verkocht aan J.A. van Dijk, die het huis van een pleisterlaag voorzag. Blijkens een ontwerp van de aanleg uit 1824, toegeschreven aan de tuinarchitect H. van Lunteren, werd het landschapspark toen verder verfraaid. Tussen 1962-1965 werd het goed door architect H.F. Rappange gerestaureerd in opdracht van Het Geldersch Landschap.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De omgrenzing van de buitenplaats wordt bepaald door de rivier de Berkel (noord) en door de Rijksstraatweg (zuid).

Vanwege het recente bouwjaar is voor de bescherming van ondergeschikt belang: - de beheerderswoning op het westelijke eiland.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS 'T VELDE is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege het hoofdgebouw (XVI/XVII) met renaissance-elementen uit de bouwtijd;

- vanwege de bij de buitenplaats behorende tuin- en parkaanleg in landschapsstijl;

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Havezate Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rijksstraatweg 127 7231 AD Warnsveld Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 2819 Warnsveld
Naar boven