Boerderij, Breukelen

Omschrijving van onderdeel 6: BOERDERIJ.

Op deze plaats stond reeds in de stichtingstijd van Oudaen (ca. 1300) een boerderij. De huidige boerderij lijkt niet ouder dan de 17de eeuw en is waarschijnlijk gebouwd ter vervanging van de oudere, mogelijk met gebruikmaking van oudere onderdelen zoals fundamenten. Het snijwerk in het kalf boven de voordeur toont de jaartallen 1500 en 1857. De boerderij heeft een T-vormige plattegrond met het woongedeelte aan de westzijde en de stal daarachter. Het woonhuis is asymmetrisch van opzet en bestaat uit rechts een lager deel met de nok evenwijdig en links een hoger deel bestaande uit een kelder met opkamer met een asymmetrische trapgevel waarachter het dak loodrecht is aangebracht. Het dak op het woonhuis is met riet gedekt. Het lage deel heeft drie asymmetrisch geplaatste roedeverdeelde schuiframen in de voorgevel en een dakkapel in het midden. In de zijgevel is een deur en een dito venster en voorts twee kleine vensters in de top. Het hoge deel heeft twee roedeverdeelde schuiframen, waarboven een gemetselde korfboog zichtbaar is en een derde kleiner venster in de top. De zijgevel vertoont drie forse kelderlichten waartussen zware muurankers en daarboven één roedeverdeeld schuifraam. De beide zijgevels vertonen enkele vergrote vensters t.b.v. de woonfunctie, de rechter stalgevel is blind, de linker heeft een drietal getoogde stalvensters. De achtergevel is blijkens de sluitsteen boven de inrijdeur in 1892 vernieuwd. Deze heeft een symmetrische opzet met een dubbele inrijdeur met een bovenlicht met een roedeverdeling in de vorm van een half wagenwiel binnen een korfboog, aan weerszijden een rondboog venster en vervolgens een iets hoger geplaatst rond stalraam en aan de buitenzijden een enkele getoogde staldeur. In de top een rondboogvormig luik met daarboven opnieuw een rond stalraam. Het staldak is met moderne pannen belegd. De gevels zijn rondom wit geschilderd met een zwart geschilderde plint. De boerderij vormt samen met het zomerhuis een ensemble met op het erf een drietal leilinden.

De BOERDERIJ is van algemeen belang:

- vanwege architectuurhistorische waarden;

- vanwege zijn functionele betekenis voor de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde met het zomerhuis.

526632
Oudaen

Omschrijving van het complex

Het complex historische buitenplaats Oudaen bestaat uit de volgende onderdelen: een HOOFDHUIS (1), een HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG (2), een TOEGANGSPOORT (3) en de volgende bijgebouwen: een BOUWHUIS rechts van de toegangspoort (4), een BOUWHUIS links van de toegangspoort (5), een BOERDERIJ (6) met ZOMERHUIS (7).

Het versterkte huis Oudaen is waarschijnlijk kort voor 1300 gesticht door het geslacht Van Loenersloot, dat op een eveneens versterkt huis aan de Angstel woonde. De oudste bekende bewoner is Dirk van Loenersloot van Oudaen, die vermeld wordt in 1294. Geheel zeker is deze oudste geschiedenis echter niet. Vrijwel vanaf het begin had dit geslacht belangrijke belangen in de stad Utrecht, alwaar een tweede huis, een stadskasteel, met de naam Oudaen wordt aangetroffen. In zijn oudste vorm bestond het huis uit niet meer dan een rechthoekige woontoren met een overwelfde bovengrondse kelder, daarboven drie bouwlagen ieder met een stookplaats en een zadeldak tussen trapgevels, kleine vensters gaven enig daglicht. De ingang bevond zich aan de oostzijde. Dit deel wordt teruggevonden in de huidige zuidvleugel. In de periode 1450 - 1550 is dit huis vergroot met een nagenoeg identiek bouwdeel dat tegen de woontoren aangebouwd werd. Dit is de huidige noordvleugel. Deze vleugel is in fasen tot stand gekomen, waarbij eerst de overwelfde kelder met de eerste verdieping werd gebouwd met daarop een kap of een aankapping. Vervolgens is het opgetrokken tot dezelfde hoogte waardoor twee evenwijdige vleugels zijn ontstaan. In 1536 werd het goed ridderhofstad verklaard. Tot 1578 bleef het versterkte huis in handen van de familie Van Loenersloot en hun afstammelingen. In dat jaar werd het verkocht aan Francois van Sneeck om vervolgens tot 1807 in verervende lijn te blijven. Al snel nadat Francois van Sneeck in 1578 eigenaar was geworden, werd het huis verbouwd en aangepast aan de eisen van de tijd. In de eerste plaats bouwde Van Sneeck de traptoren tegen de oostgevel van de noordvleugel. Rond 1610 is het achterhuis aan de oostgevel van de zuidvleugel gebouwd. Hierin kwam een keuken en de nieuwe toegangshal, van de naar de zuidzijde verlegde ingang. Bij deze verbouwingen werd ook het arkeltorentje tegen de westgevel gebouwd, dat beide oude delen met elkaar verbindt. Hiermee had het huis zijn definitieve vorm gekregen die daarna op hoofdlijnen niet meer veranderd is. In deze periode zag het goed tevens de inval van de Fransen in 1672 aan zich voorbij gaan. Terwijl in de omgeving vele huizen werden verwoest, bleef Oudaen gespaard. Mogelijk was dit te danken aan het feit dat de familie goed katholiek was. De grote vernieuwingsdrift en bloeiperiode van de buitenplaatsen aan de Vecht die hierop volgde sloeg echter evenmin toe op Oudaen. De oorzaak hiervoor is vermoedelijk gelegen in het feit dat de opeenvolgende eigenaars het huis niet zelf bewoonden, maar lieten beheren of verhuren. De laatste afstammeling in de lijn van Van Sneeck, Auguste Ernestus de Clerque Wissocq verkocht in 1807 Oudaen aan Hendrick Jacob Ortt van Neijnrode, waarna het in 1857 eigendom werd van Gerard Duuring. Duuring nam met grote voortvarendheid het herstellen en moderniseren van het huis op zich. Het achterhuis werd met de verdieping verhoogd en van een nieuwe kap voorzien. De meeste kruisvensters werden uitgehakt en voorzien van grotere roedeverdeelde ramen. De westgevel kreeg een betimmering van houten planken. De houten brug werd vervangen door een monumentaal stenen exemplaar, dat echter geen lang leven beschoren is geweest en ten gevolge van de vlakke boogconstructie al snel gebreken vertoonde. Behalve het huis liet Duuring ook het omringende terrein en het parkbos opknappen. Na Duuring volgde nog verschillende andere eigenaars. In de periode tot 1974 betekende dit de geleidelijke neergang van de bezittingen, eerst werden de gronden verkocht en nog in dat jaar werden de boerderij en de beide bouwhuizen apart van het hoofdhuis verkocht. De nieuwe eigenaar, de familie Dukes, liet in de jaren 1974 - 1984 een grondige restauratie uitvoeren. Sindsdien is het huis al weer verscheidene malen van eigenaar verwisseld. Recent (rond 2000) heeft in opdracht van de huidige eigenaar, de heer Vehmeijer, het inwendige van het huis een opknapbeurt gehad.

Het complex Oudaen is gelegen op de oostoever van de Vecht, even ten zuiden van het dorp Breukelen. Het wordt begrensd door de Vecht in het zuidwesten, de laan in het zuidoosten, en de scheiding tussen de kadastrale percelen 1098 in het noordoosten en 1161 in het noordwesten. Op de bij de beschrijving behorende kaart zijn de omgrenzing en de nummers van de onderdelen aangegeven.

Het complex historische buitenplaats Oudaen is van algemeen belang:

- vanwege zijn plaats in de reeks van kastelen en buitenplaatsen aan de Vecht;