Inleiding

DIJKPAAL opgericht rond 1860 als onderdeel van een groter geheel dat bestaat uit twee peilschaalhuisjes en 9 dijkpalen langs de Lekdijk in de gemeenten Schoonhoven en Lopik. Langs de Lekdijk tussen Vreeswijk en Schoonhoven stonden tien van dergelijke genummerde palen. Met uitzondering van nummer één zijn de palen nog aanwezig. Deze zijn allen onder afzonderlijke nummers beschermd.

Omschrijving

Natuurstenen, vierkante paal van circa 160 cm. hoog. De bovenzijde is voorzien van een profiellijst. Aan de rivierzijde (zuidzijde) van de paal is in bas-reliëf het nummer 10 aangegeven.

De dijkpaal is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als zeldzaam typologisch voorbeeld.

- vanwege de waterstaatkundige betekenis.

- vanwege het materiaalgebruik.

- vanwege de ensemblewaarde in combinatie met het peilschaalhuisje als onderdeel van het complex van dijkpalen en magazijnen langs de Lekdijk.

526577
Peilschaalhuisje en dijkpaal

Inleiding

Buitendijks gelegen complex van een PEILSCHAALHUISJE en DIJKPAAL aan de Lekdijk buiten de bebouwde kom van Schoonhoven. Het pandje en de paal maken deel uit van een groter complex dat bestaat uit twee peilschaalhuisjes en 10 dijkpalen langs de Lekdijk. Dit peilschaalhuisje en dijkpaal nr. 10 bevinden zich in de provincie Zuid-Holland, de overige onderdelen van het complex zijn gesitueerd op grondgebied van de provincie Utrecht (gemeente Lopik). Het peilschaalhuisje werd in 1896 in Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd en werd gebruikt om bij hoge waterstanden te kunnen meten zonder last te hebben van de golfslag. De dijkpaal fungeerde als markeringspunt voor zogenaamde dijklegers die bij hoge waterstanden werden ingezet. Op de paal werd dan een lantaarn geplaatst.

Omschrijving

Het peilschaalhuisje staat haaks op de dijk, de paal staat daartegenover (zuid) op de dijk. Beiden liggen aan de Lek, buiten de bebouwde kom van Schoonhoven

Waardering

Het peilschaalhuisje en dijkpaal zijn van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als zeldzaam typologisch voorbeeld van een dergelijk bebouwingstype en markeringsobject die een grote rol speelden bij de dijkbewaking.

- vanwege de ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk in combinatie met de overige dijkpalen en magazijnen.

Dijkpaal Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening oorspronkelijke functie Ja
Schoonhoven Lekdijk ongenummerd/TO de splitsing met de Tiendweg Ja