Hagenend 2, Anderen

Aangebouwde SCHAAPSKOOI. Rondom een van elders afkomstig ankergebint gereconstrueerd gebouw, gefundeerd op veldkeien, opgetrokken uit hout op bakstenen voet en gedekt door een rieten schilddak met overstek en stronok; vlechtwerk; twee stel dubbele deuren; luik. De schuur sluit aan op de nog aanwezige stijlen en liggers van de oorspronkelijke schaapskooi.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526339
Complexnaam
boerderij
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving

BOERDERIJ met aangebouwde SCHAAPSKOOI. In de kern mogelijk nog 17de-eeuws of ouder hallehuis dat, getuige de verschillende baksteenformaten en raam- en deuropeningen, meermalen is verlengd en aangepast (omstreeks 1750 en 1830 en in 1854). In 1933 wordt de oorspronkelijke hooischuur met schaapskooi vervangen door een schuur met Fries gebint. Restauratie van de boerderij vindt plaats omstreeks 1980. De Friese schuur is in 1993-1994 vervangen door een hooischuur, waarvan het mogelijk nog 18de-eeuwse eiken gebint en de funderingskeien afkomstig zijn van een schaapskooi uit Spier. Een schuur uit Eext diende als voorbeeld voor de reconstructie. Boerderij en schaapskooi zijn kenmerkend gelegen in het esdorp Anderen, op de hoek van het Hagenend en de centrale brink 't Loeg.

Waardering

Boerderij met aangebouwde schaapskooi van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bouwgeschiedenis; - vanwege de ouderdom van de gebinten van hoofd- en bijgebouw; - vanwege de in aanleg nog oorspronkelijke plattegrond; - vanwege een aantal interieuronderdelen; - als goed voorbeeld van een voor de streek karakteristiek boerderijtype; - als waardevol en identiteit versterkend onderdeel van het esdorp Anderen

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schaapskooi Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hagenend 2 9465 TS Anderen BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
R 3 Anloo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1750 1800 vervaardiging
Naar boven