De Horte, Dalfsen

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG.

PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. Engels parkje c. lanen met bos- en weidepercelen d. moestuin e. huiserf.

Aan de oostzijde raakt de aanleg aan de aanleg van de buitenplaats Mataram. Aan de noordkant volgt de begrenzing de bospercelen.

Ad a.: de oprijlaan, XVIII, bestaat uit drie étappes, met elkaar verbonden door twee haakse bochten; het eerste, bijna geheel rechte traject loopt vanaf de Poppenallee naar het zuiden tot aan de eerste haakse bocht bij het Witte Huis (zie onder 6); dit traject is beplant met jonge zomereik; na de bocht het tweede stuk, dat langs de noordzijde van de moestuin loopt naar het westen; hierlangs staat een onregelmatige beplanting van stukken oude linden, eiken en beuken; na de tweede haakse bocht om de min of meer vierkante moestuin heen loopt het laatste kortste traject tot aan het met grind verharde erf bij het koetshuis (zie onder 3); hierlangs staan dubbele rijen beuken; de gehele oprijlaan is verhard met asfalt.

Ad b.: het Engels parkje, midden XIX of ouder, met diverse soorten oude bomen ligt direct schuin achter het huis en tuinmanshuis annex koetshuis, i.e. aan de zuidwestkant; het ligt op een groter en een kleiner eiland omringd door watergangen: deels een smalle rechte gracht en deels een bredere waterpartij met bochten; de watergangen zijn alle delen, c.q. omleidingen en/of vergravingen van de Emmer tochtsloot; twee oude loofboomgroepen in de weilanden direct naast en achter het parkje spelen een belangrijke landschappelijk-visuele rol, evenals de brede oude beekarm (van de tochtsloot), die in oost-west richting door de weilanden ten zuidoosten van het huis loopt en met het water rond de eilandjes verbonden is; op het "grote" eiland ligt een kleine vijver met ernaast een heuveltje; over de watergangen liggen bruggetjes (zie verder onder 8).

Ad c.: het rechtlijnige lanenpatroon met bos en weidepercelen, XVIII, is kenmerkend voor de buitenplaats. Naast de al genoemde oprijlaan zijn er diverse elkaar kruisende lanen met bos- en weidepercelen. Aan de westkant van het huis loopt een lange beukenlaan met enkele rijen parallel aan de tochtsloot; deze zandlaan staat loodrecht op de Poppenallee. De beukenlaan wordt halverwege gekruist door de zuidwest-noordoost lopende dwarsas van de aanleg. Deze is samengesteld uit het gedeelte laan naar het dorpje Wijthmen ten westen van De Horte; hij loopt aan de andere kant in een rechte lijn door langs de moestuin naar het oostelijk deel van het complex, even onderbroken -zowel fysiek als visueel- door het Witte Huis. De laan van west naar oost: onregelmatige beplanting met oude eiken en beuken tot aan de moestuin, geen verharding, dan het reeds besproken deel (middendeel) van de oprijlaan en verder -achter het Witte Huis- enkele rijen lariks, geen verharding. De dwarsas of middenlaan eindigt bij een onverharde laan, die vroeger als schietbaan dienst deed; aan het zuidelijke einde ervan ligt op het terrein van de buitenplaats Mataram de zgn. Kogelvanger: een laag zandheuveltje; het zuidelijk deel van deze noordwest-zuidoost lopende laan is met enkele rijen eiken beplant, het noordelijk deel met enkele beukenrijen. Het noordelijke laandeel loopt niet tot aan de Poppenallee, maar buigt met een haakse bocht in zuidwestelijke richting af naar de oprijlaan en in noordoostelijke richting naar de begrenzing met de buitenplaats Mataram. De laan, ook onverhard, heet Groenelaan en heeft enkele rijen beuk. Ten zuidoosten van de Groenelaan ligt een rabattenbos met een slingerpad dat al op de TMK van omstreeks 1850 wordt aangegeven. De rest van het complex bestaat ook uit weilanden, behalve twee bospercelen ten noorden van het huis westelijk van de oprijlaan en ten noorden van de laan naar Wijthmen; langs een van de bosjes loopt een restant van de Emmertochtsloot, thans de Krommesloot genaamd.

Ad d.: de moestuin, in oorsprong XVIII, op vierkante plattegrond is omgeven door een smalle gracht en ligt direct ten noorden van het huis; de geometrische indeling (met buxusheggetjes), waarvan de middenas op de voordeur van het huis georiënteerd is, is in de jaren tachtig van de 20ste eeuw gerestaureerd; via een in de as liggende dam bereikt men vanaf het huiserf de moestuin; aan het einde van de as ligt over de noordelijke grachtarm een smal witgeschilderd houten ophaalbruggetje van jonge datum. Halverwege de as ligt een ronde vijver; langs de westelijke en oostelijke grachtarmen staan beukenhagen, langs de noordarm een vernieuwde houten zwartgeteerde schutting, langs de zuidarm, links en rechts van de dam, struikensingels; in de noordoosthoek van de tuin staat een oude solitaire mammouthboom; verder in de moestuin een druivenkas en een tuinschuur (zie onder 9); op de dam staat een laag hek (zie onder 10).

Ad e.: het min of meer vierkante huiserf, XVIII, betreft het terrein rond het huis en tussen het huis en de tuinmanswoning annex koetshuis; het is aan drie zijden (noord, oost en zuid) omgeven door water; de oost- en zuidwatergang verbindt de moestuingracht met het water rond de parkeilandjes; het erf bestaat uit grasveldjes en grindpaden; tussen huis en koetshuis staat een groepje oude eiken en, schuin achter het huis het prieel (zie onder 7); langs de grachtarm tussen het huis en de moestuin staan enkele oude leilinden.

Waardering

De PARKAANLEG, behorend tot de historische buitenplaats De Horte, is van algemeen cultuur- en tuinhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden;

- wegens de grote mate van gaafheid in combinatie met het ensemble van de gebouwen;

- wegens de combinatie van de geometrische lanenstructuur en de kleine Engelse aanleg.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526304
Complexnaam
De Horte
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

Het complex HISTORISCHE BUITENPLAATS DE HORTE omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TUINMANSHUIS annex KOETSHUIS (3), BOERDERIJ (4A) met SCHUUR (4B), LANDBOUWSCHUUR (5), WITTE HUIS (6), PRIEEL (7), PARKBRUG (8), DRUIVENKAS (9A) en TUINSCHUUR (9B), MOESTUINHEK (10).

De buitenplaats De Horte ligt in het beekdal van de Grote of Emmer Tochtsloot in het buitengebied ten zuidwesten van Dalfsen. Het zou zijn naam ontleend hebben aan het feit dat de Emmer Tochtsloot ter plaatse een bocht van bijna 90° maakt, een horde. In het midden van de 17de eeuw werd daar een spieker, een klein adellijk landhuis, gebouwd van vrij aanzienlijke omvang. Omstreeks 1760 moet de kern van het huidige huis tot stand gekomen zijn. In de loop van de 18de eeuw is de structuur rond het huis ontstaan van lanen met laanbeplanting van dubbele rijen bomen (linden, eiken en uit een wat jongere fase beuken). Een bosperceel als de 36 akkers, bestaande uit eikenhakhout en geplant in rabatten dateert bijvoorbeeld uit het midden van de 18de eeuw. Op de Hottingerkaart uit 1783 staat deze lanen- en akkerstructuur afgebeeld, evenals de moestuin voor het huis. Op deze kaart is het beloop van de Emmer Tochtsloot aan de westkant van het huis nog met bochten weergegeven. Op de kadastrale minuut van 1820 is de loop van de beek verlegd. Het perceel is dan als weiland, de zogeheten Vetweide in gebruik. In een latere fase werd van de restgeulen van de Tochtsloot gebruik gemaakt bij de aanleg van het landschapsparkje ten zuiden van het huis. In 1800 werd de Horte samen met het naastgelegen buiten het Franckeler verworven door Joannes Matthias van Rhijn. Deze was rijk geworden in de Oost als koopman en resident geweest aan het hof Mataram op Java. De Horte noemde hij Djokjakarta en het Franckeler Mataram. Slechts de laatste naam bleef bewaard. Na het overlijden van Van Rhijn in 1801 werd De Horte door diens zoon te huur aangeboden als 'een aangename buitenplaats'. Huurders waren er niet, vermoedelijk omdat het huis als ouderwets beschouwd werd. Van Rhijn moderniseerde het huis enigermate. Toen het in 1821 te koop werd aangeboden werd het huis dan ook omschreven als 'een zeer logeabel eerst voor weinig jaren gebouwd [lees: verbouwd] heerenhuis, waarvan de eerste verdieping tot keuken incluis, alles is geblafonneerd [ geplafonneerd], bevattende (...) tien zoo groote als kleine vertrekken; voorts ruime en exquise tuin, boomgaard en tuinloo[d]s, alsmede bouwhuis, stalling en stoltenberg (...)'. In 1828 kocht J.A. van Fridagh zowel De Horte als Mataram. Het jaar daarna liet hij het huis verbouwen, getuige een gevelsteentje aan de achtergevel. Na kleine wijzigingen omstreeks 1860 - er werd een veranda aan het huis aangebouwd - volgde in 1892 een grote verbouwing. Aan de westkant van het huis werd naar een ontwerp uit 1884 van de Zwolse architect F.C. Koch een dienstvleugel aangebouwd waarin de keuken en verblijven voor het personeel werden ondergebracht. Tot 1970 is De Horte in particuliere handen geweest. Na het overlijden van de laatste eigenares kocht de Stichting Het Overijssels Landschap het landgoed aan en vestigde daar haar kantoor.

Het huis De Horte ligt in de zuidwesthoek van het min of meer vierkante complex een eind van de weg, de Poppenallee, en is ermee verbonden door een oprijlaan met twee haakse bochten. De parkaanleg bestaat voornamelijk uit een 18de-eeuwse lanenstructuur, met weilanden en bospercelen. Ook is er een klein wandelbosje met slingervijvers in landschappelijke stijl vlak bij het huis; verder zijn er in de naaste omgeving van het huis een omgrachte moestuin, een boerderijtje, het tuinmanshuis annex koetshuis, twee schuren en een tuinprieel; alsmede het Witte Huis, gebouwd als biljartkamer. Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex

Het complex HISTORISCHE BUITENPLAATS DE HORTE is van algemeen architectuur- en tuinhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden;

- wegens het harmonische opstallenensemble te midden van de geometrische lanenstructuur;

- wegens de formele lanenstructuur met slingerbos;

- wegens de functionele en ruimtelijke relatie tussen de onderdelen van de buitenplaats.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Poppenallee 39 7722 KW Dalfsen BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AB 331 Zwolle
AB 352 Zwolle
AB 330 Zwolle
AB 341 Zwolle
AB 329 Zwolle
AB 343 Zwolle
AB 342 Zwolle
AB 351 Zwolle
AB 358 Zwolle
AB 361 Zwolle
AB 644 Zwolle
Y 2 Dalfsen
Y 356 Dalfsen
Y 11 Dalfsen
Y 10 Dalfsen
Y 355 Dalfsen
Y 5 Dalfsen
Y 8 Dalfsen
Y 4 Dalfsen
Y 9 Dalfsen
Y 12 Dalfsen
Y 3 Dalfsen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1825 vervaardiging
Naar boven