Sint Willibrordushoeve, Beesel

Inleiding

Omstreeks 1910 werden in het buitengebied van de gemeente Beesel, het zogenoemde Meerlebroek, een vijftal ontginningsboerderijen gebouwd in de stijl van de Hollandse hallehuis-boerderijen.

Deze St. Willibrordushoeve betreft het meest gave exemplaar. Aan de linkerzijgevel werd in 1970 een kleine melkkamer met plat dak aangebouwd.

Omschrijving

Vrijstaande boerderij op een rechthoekige plattegrond. De boerderij telt één, deels twee bouwlagen onder een wolfsdak met mulden pannen. Het woonhuis is dwars op het stalgedeelte geplaatst. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in kruisverband. Rechthoekige vensters en deuren met segmentboogvormige bovenlichten. De woonhuisvensters zijn vernieuwd in kunststof . Asymmetrische indeling voorgevel. De voordeur bevond zich oorspronkelijk iets meer naar links. Thans aan de linkerzijde van de voordeur drie vensters en aan de rechterzijde twee vensters. In de tweede bouwlaag vier vensters. Twee kleine keldervensters . Smeedijzeren schootankers. Bakstenen dorpelstenen. Muizetand metselwerk onder de dakrand.

In de linker- en rechterzijgevel kleine bakstenen steunberen met hiertussen ijzeren stalvensters. Aan het linkerdeel van de linkerzijgevel een aangebouwde melkkamer (1970). In het middendeel van de rechterzijgevel een houten stalpoort. In de achtergevel aan de linkerzijde een segmentboogvormige houten schuurpoort. In het rechterdeel van de achtergevel twee staldeuren en twee stalvensters. Een oorspronkelijke staldeur is veranderd in een klein venster. In de tweede bouwlaag een houten hooizolderluik.

De indeling van het interieur van het woonhuisgedeelte werd omstreeks 1954 aangepast: kelder en opkamer zijn nog authentiek. Het interieur van het bedrijfsgedeelte van de boerderij werd eveneens gemoderniseerd.

Waardering

De Sint Willibrordushoeve is van algemeen belang. De boerderij bezit cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de ontginningsgeschiedenis van het Meerlebroek. Architectuurhistorische waarde ontleent de boerderij aan de vormgeving, constructie en indeling die sterk afwijkt van het gangbare Limburgse boerderijtype. De boerderij bezit ensemblewaarde vanwege de ligging in het uitgestrekte Meerlebroek: een landbouwgebied dat in het eerste kwart van de 20ste eeuw werd ontgonnen. De boerderij is van tevens belang vanwege de hoge mate van cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Veehouderij Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Muiterdijk 10 5954 PE Beesel Ja