Schoolstraat 3, Schraard

Het KERKHOF, dat als historisch belangrijke ruimte tevens is beschermd, is omgeven door een in aanleg mogelijk nog 18de-eeuwse geelbakstenen RINGMUUR waarin twee 19de-eeuws ijzeren TOEGANGSHEKKEN. De geel- en roodbakstenen ringmuur met ezelsrug en afgeronde doorgangen, draagt door ophoging van het kerkhofterrein gedeeltelijk het karakter van keermuur. Hij loopt nagenoeg rondom het kerkhof en wordt aan noord- en oostzijde ontsloten door twee verzorgd vormgegeven ijzeren hekken bestaande uit hekpalen met 'vaasvormige' bekroning waartussen vleugels met spijlen en pijlpunten; aan buitenzijde dunne ijzeren steunen. Aan kerkhofzijde staat tegen de ringmuur een 'binnenring' van haagbeuk. Het kerkhof is als ruimte binnen de keermuur van belang en als zodanig beschermd. De graftekens zijn niet expliciet beschermd, hoewel een deel ervan door de typisch 19de-eeuwse vormgeving goed aansluit bij het 19de-eeuwse karakter van de hekwerken en daarom van lokaal belang is.

526176
Hervormde Kerk c.a.

Omschrijving

HERVORMDE KERK met RINGMUUR, KERKHOF en TWEE IJZEREN TOEGANGSHEKKEN. De in aanleg middeleeuwse kerk ligt aan de zuidwestkant van het beschermde radiale terpdorp Schraard, dat in de vroege middeleeuwen is ontstaan op een kwelderwal van de Marneslenk. Kerk, zorgvuldig ingericht kerkterrein en directe omgeving (dorp én open weidegebied) vormen een harmonieuze en cultuurhistorisch waardevolle eenheid.

Waardering

HERVORMDE KERK met RINGMUUR, KERKHOF en TOEGANGSHEKKEN. van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang alsook van stedenbouwkundig belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bouw- en verbouwgeschiedenis; - vanwege de architectuurkenmerken; - vanwege de waardevolle interieuronderdelen; - vanwege de toegepaste materialen (in- en exterieur); - wegens de waardevolle en verzorgd vormgegeven terreininrichting; - vanwege de directe relatie met de dorpsbebouwing en het open landschap; - vanwege het belang voor het beschermde dorpsgezicht.

Kerkhof Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja