Huis met de trappen, Meerssen

Complexonderdeel (3): PRIVAATGEBOUWTJE op de binnenhof; datering: omstreeks 1900.

Omschrijving: Platgedekt, bakstenen privaatgebouwtje op rechthoekige plattegrond. Het privaatgebouwtje staat op de binnenhof en is met de achtergevel tegen de tuinmuur gebouwd. De deuren en ramen zijn voorzien van houten lamellen. Inwendig zijn verschillende sanitaire voorzieningen aanwezig.

Waardering: Het privaatgebouwtje op de binnenhof bezit algemeen belang wegens de: - ouderdom; - functionele en historische betrokkenheid op het woon-/winkelhuis en de brouwerij; - gaafheid; - de zeldzaamheid.

526068
Huis met de trappen
Complexomschrijving

Complex bestaande uit vier onderdelen, t.w. een met de voorgevel aan de Beekstraat gelegen woon-/winkelhuis (circa 1880), aan de achterzijde een oudere bedrijfsvleugel, zijnde een voormalige brouwerij (1), vrijstaand bijgebouwtje in de tuin (2), platgedekt privaathuisje (3), tuinmuur met hekpijler (4).

Waardering: Het complex bestaande uit een met de voorgevel aan de Beekstraat gelegen woon-/winkelhuis ("Het Huis met de Trappen"), aan de achterzijde uitgelegd met een voormalige bedrijfsvleugel, zijnde een voormalige brouwerij (1), vrijstaand bijgebouwtje in de tuin (2), platgedekt privaathuisje (3), tuinmuur met hekpijler (4) vertegenwoordigt algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - het architectuurhistorische belang waarin de gaafheid van de afzonderlijke opstallen en van het complex, in zowel (hoofd)structuur als in detaillering een belangwekkende rol spelen; - de combinatie van een gaaf woonhuis met een gave bedrijfsvleugel waar zowel sociaal-historische als bedrijfshistorische waarden in vervat zijn, temeer omdat sprake is van zeldzaamheid; - de stijlhistorische betekenis die wordt toegekend aan de Art Deco elementen in met name de voorgevel van het winkelpand; - de stedenbouwkundige situering, enerzijds als zichtpunt vanuit de Stationsstraat en anderzijds de situering aan de Beekstraat, zijnde een oude oost-westroute dwars door Meerssen; - het geheel van samenstellende historische impressies en historische belevingswaarden dat in het complex besloten ligt.

Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Beekstraat 62 6231 LH Meerssen Ja