Complex De Kraan, Berkel-Enschot

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding.

Schop met privaat, behorend bij de boerderij De Kraan uit 1882.

Omschrijving.

Het schop scheidt het achtererf van de Enschotsebaan en bestaat uit een langgerekt eenlaags gebouw op rechthoekige grondslag, gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. De straatgevel is op een tweetal getoogde stalvensters met vorktracering na, geheel blind, en voorzien van een drievoudige muizetandlijst. De oostelijke en de westelijke zijgevel zijn voorzien van vlechtingen en een lage nokruiter. In de eerste een zesruits schuifvenster, in de laatste een drietal kleine lichten. De noordelijke gevel, aan het achtererf, is van links naar rechts voorzien van een opgeklampte deur met driedelig bovenlicht, een inrijpoort, privaatdeur en nogmaals een inrijpoort en opgeklampte deur, alle opgeklampt en met rechte latei. Het privaat is nog aanwezig.

Waardering.

Het schop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. Het is van belang wegens de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525950
Complexnaam
Complex De Kraan
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding.

Aan de westelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat het boerderij-complex De Kraan, bestaande uit LANGGEVELBOERDERIJ met aangebouwd BAKHUIS, VLAAMSE SCHUUR en SCHOP annex PRIVAAT.

Blijkens een gevelsteen dateert de boerderij uit 1882. Ook de bijgebouwen zullen uit dit jaar dateren, dan wel kort daarop volgend gebouwd zijn.

Omschrijving.

Op het erf staat de boerderij, met parallel eraan op het achtererf de Vlaamse schuur en aan de Enschotsebaan de schop. Van belang is de erfbeplanting: direct achter de geut staat op het onverharde achtererf een forse linde. Verder is onder meer van belang de beukehaag met vormsnoei die het erf omgrenst.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. Het is van belang wegens de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
De Kraan 1 5056 EA Berkel-Enschot Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 4652 Berkel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1882 1882 vervaardiging
Naar boven