Tilburg

P. de Gruyter en Zn.
Rijksmonument P. de Gruyter te Tilburg
Credit
Restauratiefonds
338
338
224

Gemeente Tilburg
Bezoekadres:
Postadres: Postbus 90155, 5000 LH Tilburg
www.tilburg.nl
monumenten@tilburg.nl
14013

Tilburg is een stad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Tilburg. De stad staat vooral bekend van de textielindustrie, de kermis en Schrobbelèr kruidenlikeur. Hoewel de stad niet als een monumentenstad bekend staat zijn er wel mooie monumenten te vinden. Veel van deze monumenten stammen uit de 19de eeuw toen de stad snel groeide door de industrialisatie, arbeidsmigratie en een toenemende invloed van de Rooms-Katholieke Kerk. Vanaf het midden van de 20stee groeide de stad verder met de grote naoorlogse wijken.

Monumenten op de kaart

De gemeente Tilburg kent diverse beschermde monumenten, historisch waardevolle panden en stadsgezichten. De beschermde monumenten bestaan uit gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten. Wilt u weten of u in een monument woont? 

P. de Gruyter en Zn.
Rijksmonument P. de Gruyter te Tilburg
Restauratiefonds
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd Gezicht

Monumentenzorg Tilburg

Erfgoed en monumenten dragen bij aan de identiteit en leefbaarheid van onze omgeving. Daarom is het belangrijk om historisch waardevolle panden op duurzame wijze in stand te houden. Op die manier blijft het ruimtelijk cultureel erfgoed behouden. Wilt u meer informatie over het erfgoedbeleid van de gemeente Tilburg ?

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. De gemeente Tilburg stimuleert inwoners en bedrijven om energie te besparen. Dat kan door te isoleren, energie op te wekken en energiezuinige apparaten te kopen. Uw huis verduurzamen hoeft u niet alleen te doen. Op Aan de slag met je eigen huis vindt u tips en advies voor het verduurzamen van uw woning. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Toolbox

Subsidieregeling Restauratie Monumenten

Voor eigenaren of beheerders van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden is subsidie mogelijk voor een restauratieproject. In de Subsidieregeling Restauratie Monumenten kunt u alle voorwaarden lezen. De toekenning is onder meer afhankelijk van de urgentie en een goedgekeurd plan inclusief financiële onderbouwing. In de Monumentenverordening van de gemeente Tilburg staat wat we onder gemeentelijke monumenten en cultuurhistorisch waardevolle panden verstaan. Wilt u meer informatie over deze subsidie?

Afbeelding
Stadsaanzicht

Subsidie Gevelverbetering

De gemeente Tilburg vindt het belangrijk om historisch waardevolle panden in stand te houden. Daarom is er subsidie beschikbaar om eigenaren te stimuleren de gevel van hun pand op te knappen: de 'Subsidieregeling gevelverbetering Tilburg 2019'.  De subsidie geldt in de gebieden Goirkestraat-Wilhelminapark, Stadskern Tilburg, Sint Josephstraat en het lint 'Korvel' van de Zomerstraat tot en met de Oude Goirleseweg (zie kaartje).

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Adviesverzoek omgevingsvergunning

Een adviesverzoek (voorheen vooroverleg/vooradvies) is een verzoek om te laten onderzoeken of uw plan past in het bestemmingsplan, voor u een vergunning aanvraagt. Als uw initiatief niet past binnen de voorschriften van het bestemmingsplan dan kunt u samen met de gemeente Tilburg naar geschikte mogelijkheden kijken. Let op! er zijn kosten verbonden aan een adviesverzoek. Wilt u meer weten? 

Geschiedenis Tilburg

Het gebied Tilburg is al duizenden jaren oud. Van oudsher was dit een moerasachtig gebied. De naam Tilliburgis kom in 709 voor het eerst op een overdrachtsakte voor. In 1809 kreeg Tilburg stadsrechten. Rond 1600 begonnen de verschillende buurtschappen langzaam samen te smelten waardoor de stad Tilburg zijn huidige vorm begon te krijgen. De stad is vandaag de dag vooral bekend van de textielindustrie, de kermis en Schrobbelèr kruidenlikeur.

Meer monumenten informatie

Naar boven