St. Jan de Doper, Gemert

AANLEG van het kerkhof St. Jan.

Omschrijving

Een centrale as, met klinkers bestraat, doorsnijdt de begraafplaats in de lengte. Twee dwarsassen kruissen deze centrale as zodat zes velden met graven zichtbaar zijn. Op twee-derde van de as ligt de Calvarieberg, een gebogen pad loopt daar aan de achterzijde omheen.

De graven zijn hirarchisch langs het assenstelsel geplaatst, vooraanstaanden werden aan de centrale as begraven, naar de randen van het kerkhof toe liggen minder belangrijke personen begraven.

De kindergraven zijn rond een sculptuur van een engel, genaamd: engelbewaarder, geconcentreerd.

Waardering

Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving.

525830
St.Jan de Doper

Inleiding

ROOMS KATHOLIEK KERKHOF St Jan ten westen van de kerk "St. Jans Onthoofding" in de kom van Gemert, bestaande uit de algemene aanleg, de engelbewaarder, de ommuring, en de Calvarieberg.

Het kerkhof is in 1903 aangelegd en ligt tussen de Komweg en de kasteeltuin, ten westen van de hoofdingang van de kerk. Op het kerkhof bevindt zich een aantal graven, het beeld van een engel en een calvarieberg met beeldengroepen van J.A. Oor en Zonen uit Roermond. Van dit complex worden de algemene aanleg, de engelbewaarder, ommuring en Calvarieberg beschermd.

Omschrijving

Het kerkhof beslaat een rechthoekig stuk grond, naar het westen toe iets smaller toelopend, in het oosten met afgeschuinde hoeken. Het geheel is symmetrisch aangelegd.

De begroeing van de begraafplaats bestaat onder andere uit eiken, esdoorns en beuken.

Kerkhof Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja