Complex Suiker Unie, Dinteloord

Inleiding.

De suikerpakhuizen (OPSLAGGEBOUWEN) uit respectievelijk 1922 en 1926 zijn gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met elementen van Overgangsarchitectuur. Zij zijn langs de kade gebouwd en omringd door jongere en oudere produktiegebouwen. Zij zijn gebouwd voor de opslag van suiker als stukgoed en doen nog steeds als zodanig dienst.

Omschrijving.

De twee suikerpakhuizen van vergelijkbare architectuur, omvang en constructie, zijn op L-vorming grondplan met elkaar verbonden, waarbij die uit 1922 dwars op de vaarweg ligt en die van 1926 evenwijdig aan de vaarweg. Beide zijn opgebouwd uit een ijzeren spantenconstructie met bakstenen gevels en voorzien van een zadeldak belegd met bitumen. Beide hebben in de langsgevels een lichtstraat die over de gehele lengte van de gevel loopt, voorzien van ijzeren ramen. Beide hallen hebben een travee-indeling van gemetselde lisenen en zijn voorzien van een gestucte plint met een betonnen speklaag iets daarboven. Het pakhuis uit 1922 is rijker gedetailleerd met in de dwarsgevels een negendelige travee-indeling met gemetselde lisenen en een geprofileerde, gemetselde daklijst. Het heeft een verhoogde middenkap met zadeldak, belegd met bitumen. Het interieur van deze hal is in later tijd in tween gedeeld door een tussenwand ter plaatse van de vakwerk middenkolommen, die de kapconstructie dragen. Langs de wanden en in het midden zijn verzwaarde, geklonken ijzeren vakwerkstaanders geplaatst om de loopkat te dragen. De kap is opgebouwd uit ijzeren V-spanten. Het pakhuis uit 1926 is geheel open en heeft in het midden enkele ijzeren kolommen die de kapconstructie dragen. De kapconstructie bestaat uit ijzeren vakwerkliggers. Het betonnen cassettenplafond is van later tijd.

Waardering.

De suikerpakhuizen zijn van algemeen belang. Zij hebben cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (`de Suikerhoek¤) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Zij hebben architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met klassieke elementen. Zij hebben bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste ijzerconstructies. Zij hebben ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. In samenhang met het suikerpakhuis uit 1909 en de niet voor bescherming voorgedragen suikersilo¤s, geven zij een compleet beeld van de historische ontwikkeling van de Nederlandse suikeropslag. Zij zijn gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type suikerpakhuis in Nederland.

525747
Complex Suiker Unie

Complex met 5 onderdelen

Inleiding.

Het fabriekscomplex van de Suiker Unie is gelegen op het punt waar het Mark-Vlietkanaal de rivier de Mark instroomt. De fabriek is in 1908 opgericht onder de naam Coöperatieve Suikerfabriek Dinteloord. In 1947 fuseerde het bedrijf met de coöperatieve suikerfabrieken van Roosendaal en Zevenbergen tot de Verenigde Coöperatieve Suikerfabrieken, waarbij Dinteloord de hoofdvestiging werd. In later tijd werd ook de coöperatieve suikerfabriek van Sas van Gent (Zeeland) in het bedrijf opgenomen. In 1966 ging het bedrijf op in de toen opgerichte Suiker Unie en vestigde het concernbestuur zich in Dinteloord. Momenteel is de fabriek te Dinteloord één van de vijf overgebleven suikerproducenten in ons land en één van de grootste in Europa.

Omschrijving.

Het fabriekscomplex omvat enkele hectaren met gebouwen uit verschillende historische perioden. Daarvan worden voor bescherming voorgedragen: het KANTOORGEBOUW in Expressionistische bouwstijl uit 1920 met de aangebouwde DIREKTEURSWONING in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl uit 1909 met een uitbouw in Chaletstijl uit 1920, het suikerpakhuis (OPSLAGGEBOUW) in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl uit 1909, een tweetal suikerpakhuizen (OPSLAGGEBOUWEN) uit respectievelijk 1922 en 1926 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met elementen van Overgangsarchitectuur en het gor (OVERSLAGOBJECT) voor bietenontvangst per schip uit 1927.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (`de Suikerhoek¿) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Expressionistische bouwstijl, met name van het kantoorgebouw en vanwege de rijke inrichting van het kantoorgebouw. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name in het kantoorgebouw, en vanwege de toegepaste constructies, met name in de suikerpakhuizen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de dominante ligging in het landschap, aan het water en in het noordwesten van de provincie. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type suikerfabriek.

Pakhuis Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Noordzeedijk 113 4671 TL Dinteloord Ja