Complex Suiker Unie, Dinteloord

Inleiding.

Het KANTOORGEBOUW uit 1920 is gebouwd in Expressionistische bouwstijl. Het is tegen de dijk gebouwd en langs de weg gelegen. Intern is het verbonden met de direkteurswoning en aan de achterzijde met de kantoor-nieuwbouw, die buiten de bescherming valt.

Omschrijving.

Het tweelaags kantoorgebouw onder samengesteld schilddak is gebouwd op L-vormig grondplan en heeft een betonnen casco met bakstenen gevels. De voorgevel grenst aan de dijk, die tot halverwege de eerste bouwlaag reikt. Deze gevel kent een driedeling in een centrale ingangspartij met twee zijrisalieten, voorzien van lisenen met verticale baksteenornamenten. Zijrisalieten en middenpartij zijn voorzien van een horizontale tandlijst onder de dakgoot. De voorgevel heeft een hardstenen plint en dito waterlijst tussen de eerste en tweede bouwlaag. De zijrisalieten kennen een vierdeling van rechtgesloten vensters met hardstenen onderdorpels in de tweede bouwlaag. De vierdeling zet zich voort in de gevelnissen onder de vensters en in de halve vensters van de eerste bouwlaag. De ramen zijn rond 1990 vervangen door aluminium kozijnen. De dubbele houten paneeldeur ligt iets uit het midden, onder een getoogd, driedelig bovenlicht. De lijstgoot rust op klossen. Het dak is belegd met eterniet-leien in kruisdekking. De linker risaliet is gelegen onder afgeplat schilddak met dakkapel. Ook het schilddak boven de middenpartij is voorzien van een dakkapel. De rechter risaliet is gelegen onder tentdak. De zij- en achtergevel kennen een vergelijkbare, maar minder gedetailleerde indeling. De achtergevel heeft een erkervormige uitbouw met afgeronde hoeken. De entree en de centrale hal zijn van elkaar gescheiden door een houten kozijn met rijk gedetailleerde glas-in-loodramen uit 1948. De centrale hal heeft een terrazzo vloer, rijk gedetailleerde eikenhouten lambriseringen en dito verwarmingskasten, alsmede een glazen lichtkap. Aan de achterzijde van de tweede bouwlaag is de rijk ingerichte bestuurskamer gelegen, met parket op de vloer, bewerkte eikenhouten lambriseringen tegen de wanden en dito deuren, deurposten, schouwomkasting, wandkast en verwarmingskasten, voorts is de bestuurskamer voorzien van een centrale marmeren schouw, gobelins tegen de muren, een eikenhouten en bewerkte verkenning langs een gestuct plafond en een rijk gedetailleerd glas-in-lood raam in de uitgebouwde erker. Centraal in de kamer staat de halfronde, bewerkte eikenhouten bestuurstafel. Het trappenhuis heeft een bewerkte eikenhouten balustrade en een betegelde lambrisering.

Waardering.

Het kantoorgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (`de Suikerhoek¿) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Expressionistische bouwstijl en vanwege de rijke inrichting. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type suikerfabriek.

519462
Complex Suiker Unie

Complex met 5 onderdelen

Inleiding.

Het fabriekscomplex van de Suiker Unie is gelegen op het punt waar het Mark-Vlietkanaal de rivier de Mark instroomt. De fabriek is in 1908 opgericht onder de naam Coöperatieve Suikerfabriek Dinteloord. In 1947 fuseerde het bedrijf met de coöperatieve suikerfabrieken van Roosendaal en Zevenbergen tot de Verenigde Coöperatieve Suikerfabrieken, waarbij Dinteloord de hoofdvestiging werd. In later tijd werd ook de coöperatieve suikerfabriek van Sas van Gent (Zeeland) in het bedrijf opgenomen. In 1966 ging het bedrijf op in de toen opgerichte Suiker Unie en vestigde het concernbestuur zich in Dinteloord. Momenteel is de fabriek te Dinteloord één van de vijf overgebleven suikerproducenten in ons land en één van de grootste in Europa.

Omschrijving.

Het fabriekscomplex omvat enkele hectaren met gebouwen uit verschillende historische perioden. Daarvan worden voor bescherming voorgedragen: het KANTOORGEBOUW in Expressionistische bouwstijl uit 1920 met de aangebouwde DIREKTEURSWONING in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl uit 1909 met een uitbouw in Chaletstijl uit 1920, het suikerpakhuis (OPSLAGGEBOUW) in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl uit 1909, een tweetal suikerpakhuizen (OPSLAGGEBOUWEN) uit respectievelijk 1922 en 1926 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met elementen van Overgangsarchitectuur en het gor (OVERSLAGOBJECT) voor bietenontvangst per schip uit 1927.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (`de Suikerhoek¿) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Expressionistische bouwstijl, met name van het kantoorgebouw en vanwege de rijke inrichting van het kantoorgebouw. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name in het kantoorgebouw, en vanwege de toegepaste constructies, met name in de suikerpakhuizen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de dominante ligging in het landschap, aan het water en in het noordwesten van de provincie. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type suikerfabriek.

Fabriekswoning Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie
Kantoorgebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Noordzeedijk 113 4671 TL Dinteloord Ja
Noordzeedijk 115 4671 TL Dinteloord