Complex Suiker Unie, Dinteloord

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding.

De voormalige DIREKTEURSWONING is in 1909 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl en heeft een aanbouw aan de achterzijde uit 1920 in Chaletstijl. Zij is tegen de dijk aangebouwd en intern verbonden met het kantoorgebouw. Sinds 1992 is zij in gebruik als kantoor. De rooilijn verspringt ten opzichte van het kantoorgebouw. Aan de achterzijde van de woning is een tuin aangelegd met vijver. Voor de gevel staan enkele leidlinden.

Omschrijving.

De tweelaags direkteurswoning op samengestelde plattegrond is opgetrokken uit baksteen en is gelegen onder samengesteld, afgeplat schilddak, gedekt met eterniet-leien in kruisdekking. Het heeft een souterrain dat aan de tuinzijde ter hoogte van het maaiveld uitkomt. De vleugel die aan het kantoorgebouw grenst is vermoedelijk later gebouwd en heeft een iets afwijkende achitectuur, met een meerhoekig risaliet in de voorgevel. Dit gevelgedeelte heeft op beide verdiepingen rechtgesloten vensters met op de begane grond nog de oorspronkelijke schuiframen met roedenverdeling. De andere gevels zijn voorzien van hardstenen speklagen en lichtgetoogde vensters met blinde segmenttrommels. In de houten sponningen zijn in later tijd ijzeren ramen geplaatst. De voorgevel heeft een risalerendeschoorsteen. In de dakschilden zijn dakkapellen aangebracht. De voordeur is in de risaliet van de zijgevel geplaatst. Aan de straatzijde staat een smeedijzeren sierhek, waarbinnen enkele leilinden staan. De uitbouw uit 1920 aan de achterzijde bestaat uit twee bouwlagen onder zadeldak, gedekt met keramische leien in Maasdekking. Hij heeft een houten balkon met dito balustrade en een rondboogvormig houten beschot in de topgevel. Het interieur omvat op de begane grond een vergaderkamer met parketvloer, houten cassetten-lambriseringen tegen de muren, een schouw met keramische tegels en een stucplafond. De aanpalende kamer in de voormalige direkteurswoning heeft een schouw in Art Dcostijl. Rond 1990 is in deze ruimte het interieur geplaats van de voormalige directiekamer van de suikerfabriek te Sas van Gent, bestaande uit een parketvloer, houten lambrisering en dito wandkast alsmede een achttal glas-in-lood bovenlichten met de portretten van de bestuursleden van de coperatie te Sas van Gent. De bibliotheek in de aanbouw aan de achterzijde kent een houten lambrisering en geprofileerde houten vensteromlijstingen. In de gang staan enkele gedenkstenen die afkomstig zijn uit de suikerfabriek te Sas van Gent.

Waardering.

De voormalige direkteurswoning is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (`de Suikerhoek¤) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en Chaletstijl en vanwege de rijke inrichting van de vergaderkamer. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. De direkteurswoning is betrekkelijk gaaf behouden en zeldzaam als direkteurswoning bij een suikerfabriek.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525746
Complexnaam
Complex Suiker Unie
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complex met 5 onderdelen

Inleiding.

Het fabriekscomplex van de Suiker Unie is gelegen op het punt waar het Mark-Vlietkanaal de rivier de Mark instroomt. De fabriek is in 1908 opgericht onder de naam Coöperatieve Suikerfabriek Dinteloord. In 1947 fuseerde het bedrijf met de coöperatieve suikerfabrieken van Roosendaal en Zevenbergen tot de Verenigde Coöperatieve Suikerfabrieken, waarbij Dinteloord de hoofdvestiging werd. In later tijd werd ook de coöperatieve suikerfabriek van Sas van Gent (Zeeland) in het bedrijf opgenomen. In 1966 ging het bedrijf op in de toen opgerichte Suiker Unie en vestigde het concernbestuur zich in Dinteloord. Momenteel is de fabriek te Dinteloord één van de vijf overgebleven suikerproducenten in ons land en één van de grootste in Europa.

Omschrijving.

Het fabriekscomplex omvat enkele hectaren met gebouwen uit verschillende historische perioden. Daarvan worden voor bescherming voorgedragen: het KANTOORGEBOUW in Expressionistische bouwstijl uit 1920 met de aangebouwde DIREKTEURSWONING in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl uit 1909 met een uitbouw in Chaletstijl uit 1920, het suikerpakhuis (OPSLAGGEBOUW) in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl uit 1909, een tweetal suikerpakhuizen (OPSLAGGEBOUWEN) uit respectievelijk 1922 en 1926 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met elementen van Overgangsarchitectuur en het gor (OVERSLAGOBJECT) voor bietenontvangst per schip uit 1927.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (`de Suikerhoek¿) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Expressionistische bouwstijl, met name van het kantoorgebouw en vanwege de rijke inrichting van het kantoorgebouw. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name in het kantoorgebouw, en vanwege de toegepaste constructies, met name in de suikerpakhuizen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de dominante ligging in het landschap, aan het water en in het noordwesten van de provincie. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type suikerfabriek.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Noordzeedijk 113 4671 TL Dinteloord Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 472 Dinteloord
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1920 vervaardiging
Naar boven